Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desiatky nehôd majú na svedomí deti za volantom bez vodičáku

Gábor Grendel
Gábor Grendel

BRATISLAVA – Na Slovensku sadajú za volant aj deti bez vodičského preukazu a ročne spôsobia desiatky dopravných nehôd. Len v prvom polroku mali na svedomí až 22 havárií „vodiči“ do 15 rokov.

„Dvaja boli dokonca pod vplyvom alkoholu,“ upozornila hovorkyňa Prezídia PZ SR Denisa Baloghová. Vo vekovej kategórii 15 až 17-ročných zavinili vodiči 56 nehôd, z nich až 21 pod vplyvom alkoholu. Vo veku 18 až 20 rokov to bolo 552 nehôd, z čoho 85 prípadov bolo pod vplyvom alkoholu.

Vinníkmi nehôd sú neraz aj čerství držitelia vodičských preukazov. Spomedzi tých, ktorí šoférujú do roka po získaní oprávnenia, síce spôsobili haváriu len štyria vodiči. Vodiči, ktorí šoférujú jeden až dva roky však v prvom polroku zavinili 1 106 nehôd.

Rezort vnútra a vedenie polície sa v súčasnosti snažia bojovať predovšetkým proti alkoholu za volantom. Po nedávnych tragických nehodách, pri ktorých alkohol asistoval, ohlásil minister vnútra Daniel Lipšic legislatívnu iniciatívu. „Minister podporuje prísnejšie tresty, prekvalifikovanie alkoholu za volantom na trestný čin,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel.

Krajské policajné riaditeľstvá podľa pokynu policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka zabezpečujú v piatky a počas výkonov zvýšené kontroly vodičov na alkohol a návykové látky. Hliadky sústreďujú najmä v blízkosti kultúrno-spoločenských podujatí, v okolí zábavných centier, diskoték, herní a barov.

V susednej Českej republike napríklad uvažujú o riešení situácie s mladými neskúsenými vodičmi – diskutuje sa tam o možnosti vydávať vodičské preukazy na skúšku, ktoré by mohli získať ľudia od 17 rokov. Podľa českých médií návrh podporuje česká medzirezortná komisia ministerstiev vnútra a dopravy. Nápad vychádza z modelu v niektorých západoeurópskych krajinách. Mladý vodič by musel najprv odjazdiť pod dozorom skúseného vodiča stanovený počet kilometrov alebo hodín, po skúšobnej dobe by išiel opäť na skúšky a získal by vodičské oprávnenie na neobmedzenú dobu.

Slovenské ministerstvo vnútra o takýchto opatreniach neuvažuje. „Odbornú diskusiu v Českej republike o avizovaných zmenách budeme pozorne sledovať a na základe jej výsledkov pripúšťame diskusiu o ďalších zmenách,“ konštatoval Grendel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu