Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Alkohol za volantom by mohol byť trestný čin, zvažujú politici

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šoférovanie pod vplyvom alkoholu by sa mohlo v budúcnosti stať trestným činom.

Portál Aktuálne.sk a televízia Markíza cez víkend informovali, že to chce navrhnúť minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Ak by zmenu schválil parlament, alkohol za volantom by mohol previnilcovi zrejme vyniesť aj pobyt vo väzení. V posledných dňoch sa na Slovensku stali najmenej dve smrteľné nehody, pod ktorými sa podpísal práve alkohol.

"Ja si stále myslím, že jazda pod vplyvom alkoholu by mala byť trestný čin. Ak si niekto sadne za volant pod vplyvom alkoholu, tak sa z auta stáva zbraň," povedal obom médiám Lipšic. Podobnú myšlienku sa neúspešne snažil presadiť ešte ako opozičný poslanec v minulom volebnom období. Vtedy navrhoval, aby opitým vodičom hrozil rok za mrežami. V súčasnosti môže previnilec dostať pokutu a prísť o vodičský preukaz.

Aktuálne.sk napísalo, že minister chce svoj návrh predložiť komisii pre novelizáciu Trestného zákona. Nápad sa podľa Markízy pozdával aj šéfovi parlamentu Richardovi Sulíkovi (SaS) či predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Otázkou by bolo, od koľko miligramov v dychu by bol alkohol za volantom trestný. Polícia v týchto dňoch rozbehla celoslovenskú dopravno-bezpečnostnú akciu zameranú práve na kontrolu šoférov pod vplyvom alkoholu.

Hliadky sa majú sústrediť najmä na dopravu v blízkosti zábavných podujatí, diskoték či barov. Napriek tomu sa práve v posledných dňoch stali dve nehody s tragickými následkami, za ktoré nesú podľa polície vinu opití šoféri. V Bratislave mladík narazil do taxíka. O život prišla cestujúca a ťažké zranenia utrpel aj taxikár. V noci na dnes v Prešove unikali pred policajnou hliadkou dvaja 17-roční chlapci. Mladík, ktorý podľa polície šoféroval opitý, stratil nad autom kontrolu a pri nehode prišiel o život jeho kamarát.

Počet nehôd, ktoré zavinia najmä mladí šoféri pod vplyvom návykových látok, podľa polície pribúda. Policajti vlani zaevidovali 386 dopravných nehôd, ktoré zavinili vodiči vo veku 17 až 24 rokov pod vplyvom alkoholu. V prvom polroku tohto roka to bolo 230 dopravných nehôd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu