Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Podmienky držania zbraní sa majú sprísniť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vlastníci zbraní sa budú od januára riadiť prísnejšími pravidlami. Držitelia zbrojných preukazov, ktorých platnosť sa skráti z desiatich na päť rokov, sa budú musieť pravidelne zúčastňovať psychologických vyšetrení.

Na rozdiel od pôvodného zámeru používanie upravených automatických zbraní nebude úplne zakázané. Výnimku budú mať prívrženci športovej streľby. Vyplýva to z návrhu novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú dnes schválila vláda. Sprísnenie zákona prišlo po tom, čo koncom augusta člen klubu športovej streľby v jednej z bratislavských mestských častí zastrelil samopalom sedem ľudí. Pri zásahu polície následne spáchal samovraždu. Zmenu legislatívy musí ešte odobriť parlament a podpísať prezident.

"Zakazujeme, aby niekto v domácnostiach mal pôvodne plne automatické zbrane ako mal vrah z Devínskej Novej Vsi," povedal minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Nadobudnutie upravených automatických zbraní bude zakázané, fanúšikovia športovej streľby ich však budú môcť naďalej využívať. Nebudú ich však môcť u seba skladovať. To kritizovalo občianske združenie Legis Telum, zastupujúce tisícky majiteľov zbraní.

"Zbrane musia byť skladované u držiteľa licencie, ktorými sú predajcovia zbraní, obchody," poznamenal člen predstavenstva Legis Telum Daniel Tureček, podľa ktorého športové kluby nemajú peniaze na získanie licencie či na vytvorenie skladov pri strelniciach na okrajoch miest a obcí. V materiáli, ktorý bol pôvodne predložený do pripomienkového konania, ministerstvo navrhovalo, aby medzi zakázané zbrane patrili všetky automatické zbrane vrátane im podobných zbraní a upravených na streľbu jednotlivými ranami.

To zdvihlo vlnu kritiku vlastníkov zbraní, podľa ktorých by sa zmeny dotkli 60 percent zbraní na Slovensku. Novela zákona nepoteší ani zberateľov, ktorí si od nového roka nebudú môcť zaobstarať historické automatické zbrane hoci aj prerobené. Múzejné kúsky zakúpené do konca tohto roka si však budú môcť ponechať. Toto opatrenie však tiež vyvolalo nespokojnosť. "Budú si ich môcť ponechať, ale nebudú môcť rozširovať svoje zbierky," upozornil Tureček.

Z návrhu novely zákona tiež vyplýva, že žiadatelia zbrojného preukazu budú musieť povinne prejsť vyšetrením u psychológa. V súčasnosti je na praktickom lekárovi, či si psychologické vyšetrenie vyžiada. Povinné psychologické testy majú už aj dnes mladiství žiadatelia zbrojného preukazu na športové účely.

Zabrániť podobnej tragédii ako v Devínskej Novej Vsi by mala aj nová povinnosť vlastníkov zbraní umožniť policajtom skontrolovať zbraň a jej skladovanie. Záväzky pribudnú aj streleckým organizáciám, ktoré budú musieť od januára polícii oznamovať prípadný zánik členstva svojich príslušníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu