Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Parlament rokoval o zúžení imunity, hlasovať bude dnes

Národná rada
Národná rada (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlamentnú diskusiu o zúžení imunity poslancov a sudcov sprevádzali vzájomné výčitky medzi koalíciou a opozíciu a urážky. Naďalej je otázne, či vládny návrh v Národnej rade prejde. Poslanci o ňom budú hlasovať dnes, hoci sa očakávalo, že materiál posúdia ešte vo štvrtok. Zúženie imunity si vyžaduje zmenu ústavy, na čo však koalícia nemá dostatok hlasov.

Smer-SD už skôr oznámil, že s okresaním ochrany sudcov nebude súhlasiť; premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) je ochotná najsilnejšej opozičnej strane ustúpiť.

Koalícia chce umožniť trestanie za priestupky i stíhanie zákonodarcov bez súhlasu snemovne. Imunita by mala zostať len na výroky a hlasovanie v parlamente. Na zúženie výsad poslancov a sudcov je potrebné upraviť Trestný poriadok a zmeniť ústavu, čo si vyžaduje 90 hlasov v 150-člennom parlamente. Koalícia pritom disponuje len 79 hlasmi.

"Opoziční politici nám na poslaneckom grémiu oznámili, že opúšťajú rokovanie parlamentu, čím oznámili, že akákoľvek šanca schváliť ústavný zákon týmto padla," zdôvodnil presun hlasovania podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH).

Popoludňajšiu diskusiu o zmenách legislatívy v sále sprevádzala ostrá výmena názorov medzi poslancami. Oklieštenie imunity kritizovali zástupcovia Smeru-SD Marek Maďarič a Martin Glváč, ktorý označil návrh za "útok na demokraciu". Výčitkami v rozprave nešetril ani expremiér a šéf Smeru-SD Robert Fico. "Prečo by sme my podporovali vaše návrhy zákonov, ktoré majú smerovať len a len k tomu, aby ste nás prenasledovali, robili nám zle, kriminalizovali nás, takúto úlohu my určite plniť nebudeme," vyhlásil. Zúženie imunity naopak obhajovali koaliční poslanci.

Ostrá diskusia vyvrcholila slovnou potýčkou medzi poslancom Smeru-SD Robertom Kaliňákom a zástupcom vládnej SaS Igorom Matovičom. Po výmene názorov Matovič opozičného kolegu nazval "čurákom". Pre konflikt dočasne schôdzu prerušili a obaja poslanci si potýčku vysvetlili mimo kamier. Matovič sa po prestávke Kaliňákovi ospravedlnil, neskôr sa ospravedlnila aj samotná SaS. "Podobné správanie neschvaľujeme a veríme, že v budúcnosti sa niečo podobné už nebude opakovať," uviedla strana vo vyhlásení.

Ešte pred rokovaním o zúžení imunity prišla s ústupkom Radičová. "Dala som na zváženie vyjsť v ústrety procedúre, a teda vyňať na samostatné hlasovanie imunitu sudcov," uviedla. "Rozumiem aj argumentom, aby v záujme priechodnosti zúženia poslaneckej imunity bola vyňatá sudcovská imunita za predpokladu, že táto téma nezostane zatvorená pre tento parlament," dodala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Predloha počíta nielen s oslabením imunity poslancov, ale aj oslabením tejto výhody ústavných sudcov, sudcov všeobecných súdov a generálneho prokurátora. Na ich trestné stíhanie by už nemal byť potrebný súhlas Ústavného súdu s výnimkou vzatia do väzby.

Návrh na zúženie imunity je jedným z bodov referenda, ktoré sa z podnetu vládnej strany SaS uskutoční budúcu sobotu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu