Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Belousovová bez pokuty, Lukáč má výroky o mafii vysvetliť

Anna Belousovová
Anna Belousovová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová nedostane pokutu za facku, ktorú dala v auguste v parlamente poslancovi Igorovi Matovičovi (SaS). Rozhodol o tom dnes mandátový a imunitný výbor, informoval novinárov jeho šéf Gábor Gál (Most-Híd). Výbor zároveň vyzval straníckeho kolegu Belousovej, Vincenta Lukáča, aby verejnosti vysvetlil vyjadrenia vo viacerých médiách o mafii. Podanie vysvetlenia, ktoré od neho žiada aj časť opozičných poslancov, však nie je záväzné.

Belousovová dala Matovičovi facku za to, že ju v jednom z článku v regionálnych inzertných novinách oslovil "Anča". Politička podľa skorších vyhlásení tvrdila, že Matovičovi chcela len vysvetliť, ako sa má správať k dáme. Výbor rozhodol, že nemá právomoc rozhodnúť o disciplinárnom konaní proti bývalej podpredsedníčke parlamentu. "Rokovací poriadok myslí len na výroky, nie na fackovanie sa poslancov," poznamenal Gál.

Lukáč zas čelil výčitkám za svoje vyjadrenia o mafii. Bývalému úspešnému hokejistovi ešte minulý mesiac niekto podpálil luxusné terénne auto. Pre denník Plus jeden deň sa následne vyjadril, že mafia to nespravila. "Ja si mafiánov vážim a oni si vážia mňa," citoval denník Lukáča. Neskôr tvrdil, že médiá niektoré jeho vyjadrenia posunuli do inej roviny. Výrok pobúril viacerých politikov, niektorí ho vyzvali vzdať mandátu poslanca. Výbor preto Lukáča vyzval, aby výroky vysvetlil a dištancoval sa od nich.

Oba prípady sa týkajú poslancov bývalej koaličnej strany. Predseda SNS Ján Slota sa k nim nechcel vyjadrovať. "Ja sa skutočne cítim úplne trápne, čím sa poslanci zaoberajú," povedal novinárom. Neskôr strana poskytla stanovisko, v ktorom tvrdí, že poslanec Lukáč berie uznesenie výboru na vedomie. Zároveň zopakovala skoršie vyhlásenie, podľa ktorého poslanec po odporúčaní strany dobrovoľne požiada o previerku Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), aby ukončil pochybnosti o svojej bezúhonnosti.

"Národný bezpečnostný úrad sa nevyjadruje ku konkrétnym bezpečnostným previerkam. NBÚ vykoná bezpečnostnú previerku na základe žiadosti vedúceho, v uvedenom prípade na základe žiadosti predsedu Národnej rady (kancelárie NR SR)," povedala hovorkyňa NBÚ Blažena Zimanová.

Poslanec Matovič sa nečakane dostal do parlamentu, keď sa mu v júnových voľbách podarilo spolu s ďalšími tromi kolegami zo zoskupenia Obyčajní ľudia "prekrúžkovať" z úplného záveru 150-člennej kandidátky vládnej SaS. Lukáč zas získal kreslo v Národnej rade vďaka preferenčným hlasom voličov. V minulosti bol úspešným hokejistom, v reprezentácii bývalého Československa patril medzi elitných útočníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu