Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Kamzíkov v Tatrách pribudlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Počet kamzíkov na poľskej a slovenskej strane Tatier oproti vlaňajšku stúpol. Podľa spočítania v horách žije 678 týchto zvierat, medzi nimi takmer osem desiatok mláďat. Koncom minulého roku napočítali v horách približne 630 kamzíkov, populáciu preto odborníci považujú za stabilizovanú a životaschopnú.

Ešte v 90. rokoch pritom žilo v horách len 200 kamzíkov, informovali dnes Štátne lesy TANAP-u. "Populácia kamzíka vrchovského tatranského je stabilizovaná, jeho prirodzený prírastok je dostatočný, aby vykryl celoročné straty kamzičej zveri," uviedol zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler.

Zo spočítaných kamzíkov našli lesníci väčšinu, až 481, na slovenskej strane hôr. Počas spočítavanie, ktoré sa konalo v uplynulých týždňoch, lesníci podľa Hyblera napríklad objavili aj mŕtve telo kamzíka, ktorého pravdepodobne strhol rys. Inými predátormi zvieraťa sú orly, ktoré dokážu uloviť kamzíčie mláďa, či medvede.

Väčšie škody však môže spôsobiť pohyb turistov vo vysokohorskom prostredí mimo vyznačených turistických chodníkoch či pytliactvo, upozornil Hybler. Pri splašení kamzíkov sa totiž zvieratá v panickom úteku môžu zraniť. Najnižší počet kamzíkov zaznamenali v Tatrách koncom 90. rokov minulého storočia.

Najpočetnejšie stáda sa v národnom parku pohybovali v rokoch 1964 až 1965, keď na tatranských svahoch napočítali až do tisíc kamzíkov. Vysoké Tatry sú najsevernejšou oblasťou výskytu kamzíkov vo svete. Druh kamzík vrchovský tatranský je zapísaný do zoznamu chránených živočíchov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu