Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Kamzíkom sa v Tatrách darí, žije ich tu 929

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - Kamzíkom sa v Tatrách v posledných rokoch darí. Aj tohtoročné jesenné spočítavanie potvrdilo nárast ich populácie. V Tatranskom národnom parku, vrátane poľskej časti jeho územia, žije 929 kamzíkov. Z toho na slovenskej strane Tatier napočítali lesníci a ochranári počas minulotýždňového spočítania 705 kamzíkov.

Na poľskej strane bolo 224 kamzíkov, z toho 70 mláďat na slovenskej a 29 na poľskej strane Tatier. Na vydarenom spočítavaní kamzíkov sa tentoraz podpísalo nielen slnečné a teplé novembrové počasie, ale aj práve sa začínajúca kamzičia ruja. Počas nej sú totiž kamzíky vo väčšom pohybe. Vtedy je aj väčšia pravdepodobnosť, že sa podarí spočítať všetky jedince.

O prirodzenú reguláciu populácie kamzíka sa starajú predátori. Vo vzťahu ku kamzíkovi je to najmä rys, ktorého populácia je v Tatrách relatívne stabilná. Súčasťou ochrany populácie kamzíka vrchovského tatranského sú aj ochranné služby zamerané na potláčanie negatívnych javov na živočíšstvo, ako sú pytliactvo, pytliačiace psy a mačky, ale aj vyrušovanie zveri či nepovolené aktivity v biotopoch kamzíka a svišťa. Kamzíkom venujú nemalú pozornosť Štátne lesy TANAP-u celoročne.

„Na doplnenie minerálov už tradične a dlhodobo vynášame kamzíkom kamennú soľ,“ informoval zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler. V čase potravinovej núdze, počas tuhých zím, prikrmujú lesníci kamzíkov sušenou jarabinou.

Vynášajú ju do vysokohorských polôh v ochranných obvodoch Podbanské, Štrbské Pleso, Vyšné Hágy, Tatranské Matliare, Podspády a Tatranská Javorina. Ročne lesníci použijú na prikrmovanie kamzíka približne 300 kilogramov jarabiny vtáčej

Jarné a jesenné spočítavanie kamzíkov v Tatrách už tradične organizujú Štátne lesy TANAP-u v spolupráci so Správou TANAP-u a poľským Tatranským národným parkom. Na jeseň 2010 bolo na celom území biosferickej rezervácie Tatry napočítaných 841 kamzíkov.

V roku 2009 to bolo 631 kamzíkov. Tatry sú najsevernejšou oblasťou výskytu kamzíkov vo svete. Kamzík vrchovský tatranský patrí do zoznamu chránených živočíchov. Nachádza sa v zozname prioritných druhov národného významu a jeho spoločenská hodnota je približne 5 000 euro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu