Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Radičová si vybrala za šéfa poradcov kňaza Balázsa

Ján Krstiteľ Balázs a Iveta Radičová
Ján Krstiteľ Balázs a Iveta Radičová

BRATISLAVA - Historicky prvá žena v kresle slovenského premiéra Iveta Radičová (SDKÚ-DS) si za šéfa svojich poradcov na Úrade vlády vybrala františkánskeho kňaza Jána Krstiteľa Balázsa. Spolupracuje s ňou už dlhšie a radil jej napríklad aj počas vlaňajšej kampane pred prezidentskými voľbami. Informácie dnes priniesol denník Sme.

Balázs sa narodil v roku 1966 a je tak o desaťročie mladší ako premiérka. Jeho civilné meno je Marián Balázs, pochádza z Košíc, pred rokom 1989 ho prenasledovala komunistická štátna bezpečnosť a nemohol dokončiť Stavebnú fakultu na vysokej škole, uvádza sa na jeho oficiálnej internetovej stránke. Do rehole františkánov vstúpil v roku 1990 a v rovnakom roku začal študovať na Teologickom inštitúte v Bratislave. V roku 1996 bol vysvätený za kňaza a neskôr pôsobil v Bratislave, vo Fiľakove, v Prešove a v súčasnosti opäť v Bratislave.

"Ponuka viesť zbor poradcov je pre mňa nielen pocta, ale aj ďalšia výzva. Je to pokračovanie našej spolupráce," povedal Sme. Zbor poradcov by malo tvoriť šesť interných a šesť externých expertov, napríklad na životné prostredie. "Má moju dôveru a je prirodzené, že mi bude radiť ďalej," poznamenala premiérka, ktorá v roku 2005 prišla o manžela, humoristu Stana Radiča.

Balázs radil v minulosti v oblasti cirkví aj niekdajšiemu premiérovi a Radičovej straníckemu šéfovi Mikulášovi Dzurindovi. O jeho ďalšom pôsobení v cirkvi by sa podľa Sme malo rozhodnúť v najbližších dňoch. "Nie je to bežná záležitosť, vyriešia si to františkáni," reagoval na informáciu hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

Balász sa dlhodobo venuje aj publikačnej činnosti. Kritizoval napríklad postup polície v predchádzajúcom volebnom období, keď traja františkánski mnísi boli obvinení zo zneužívania dvoch chlapcov. Neskôr sa ukázalo, že obvinenie nebolo oprávnené, chlapci zmenili výpoveď o mieste činu a osobách, ktoré sa na ňom podieľali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu