Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Mesiac po povodniach sú ľudia stále odrezaní od sveta

Vyliata Ondava
Vyliata Ondava

KOŠICE - Mesiac po ničivých povodniach, ktoré začiatkom júna postihli najmä regióny východného a južného Slovenska, sú stále niektoré časti obcí odrezané od sveta a desiatky rodín bývajú len v provizórnych podmienkach.

Prístupové cesty a rodinné domy zničili rozvodnené rieky či masívne zosuvy pôdy. Na odstraňovanie následkov však samosprávam chýbajú peniaze, povedali oslovení starostovia.

Jedným zo symbolov katastrofálnych následkov povodní sa stala obec Nižná Myšľa neďaleko Košíc. Spodná časť obce bola zaplavená, desiatky domov na vyvýšenej časti zničil zosuv pôdy. "Viacero rodín je stále ubytovaných len u rodiny či známych. Ako sa ich situácia vyrieši, stále presne nevieme," uviedol starosta obce Marián Karvanský. Do obce prichádza rôzna finančná či materiálna pomoc, nedávno tam napríklad presunuli mobilné domy z Košíc, ďalšie by mali doviezť z Bratislavy. Na pokrytie škôd to však stále nestačí, poznamenal Karvanský.

Neistá je navyše budúcnosť ďalších domov. Nestabilný svah, na ktorom stají viacero obydlí či miestny kostol, totiž hrozí ďalšími zosuvmi. Jeho stabilizácia si vyžiada nemálo peňazí, ktoré ale obec nemá, poznamenal Karvanský.

V komplikovanej situácii sú stále obyvatelia dvoch častí obce Mníšek nad Popradom pri hranici s Poľskom. Rozvodnená rieka Poprad tam zničila riadnu prístupovú cestu. Časť svahu, po ktorom cesta viedla, voda úplne odniesla. "Asi 250 ľudí sa k svojim domov vie dostať len terénnym autom po provizórnej ceste, ktorú sme na vlastné náklady dali urobiť," uviedol starosta obce Peter Žemba.

Jednoduchú cestu dokončili len stredu, kedy bude opravená riadna cesta, Žemba nevedel spresniť. Opravu má totiž zabezpečiť krajská samospráva. Tá však najprv navrhla vysťahovanie dotknutých častí, záplavy tam totiž cestu poškodzovali pravidelne. Návrh však miestni obyvatelia odmietli.

Záplavová voda ťažko postihla niektoré obce v okrese Michalovce pri rieke Ondava. Po pretrhnutí hrádze si mohutná rieka vytvorila nové koryto a niekoľko dní voľne vytekala do krajiny. Pod vodou sa ocitli viaceré obce, stovky ľudí museli evakuovať. Na niektorých miestach domy stáli v takmer dvojmetrovej vode a majitelia časť z nich musia zbúrať. "Stále je päť rodín evakuovaných, ich domy jednoducho stoja vo vode," uviedla starostka obce Malčice Marta Tomková.

Situácia sa v obci už postupne podľa Tomkovej stabilizovala, miestnych obyvateľov však neskôr rozhádalo prideľovanie peňazí zo záchranného balíku, ktorý pripravila vláda Roberta Fica (Smer-SD). "S peniazmi najhoršie zaobchádzajú niektorí Rómovia, navzájom si závidia a za peniaze si navyše často kúpili napríklad zlaté retiazky či televízory," uviedla Tomková.

Práve rómske komunity záplavy na východnom Slovensku opäť výrazne postihli. Ich nelegálne osady často stoja v blízkosti riek a v prípade povodní ich voda zaplavuje ako prvých. Takáto situácia bola v Krompachoch, kde svoje domovy muselo po náhlom vzostupe Hornádu začiatkom júna opustiť asi 500 miestnych Rómov. "Rómske rodiny prišli často o posledný majetok, mesto malo prostriedky len na obmedzenú, akútnu pomoc," uviedla primátorka Iveta Rušinová.

Podľa Rušinovej práve rýchla finančná pomoc z ministerstva sociálnych vecí krompašským Rómom pomohla. Mesto totiž už po niekoľkých dňoch nemalo prostriedky ani na prípravu 500 obedov pre evakuovaných ľudí.

Okrem postihnutých rodín či samospráv obcí však s následkami povodní stále zápasia vodohospodári. "Škody na brehoch, hrádzach či iných vodných stavbách len na východnom Slovensku dosiahli 82 miliónov eur, poškodených bolo 450 rôznych úsekov či stavieb," uviedol Dušan Mydla z košického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku. Akútne opravy priebežne pokračujú, podľa Mydlu však ich dokončenie potrvá aj niekoľko rokov.

Len opravy brehov či riečnych hrádzí však riziko ďalších podvodní nevylúčia. Investície do zlepšenia protipovodňových opatrení a prevencií povodní by si ale podľa Mydlu vyžiadali obrovské náklady. Možným zdrojom peňazí by mohli byť eurofondy, poznamenal Mydla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu