Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po záplavách by ľudia nemali kupovať zeleninu na trhoch

Júnové povodne
Júnové povodne

KOŠICE - V oblastiach, ktoré postihli záplavy, by ľudia nemali nakupovať zeleninu na trhoch. Tovar totiž môže byť kontaminovaný znečistenou vodou a môže vyvolať zdravotné komplikácie, upozornila Štátna veterinárna a potravinová správa.

Časť gazdiniek však od nákupov na tradičných trhoch neupustila, kvalitu tovaru vraj dokážu odhadnúť priamo na mieste.

"Zelenina mohla stáť v povodňovej vode, tá však obsahovala kanalizačnú a splaškovú vodu, umelé hnojivá z polí či ťažké kovy zo zaplavených priemyselných oblastí," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Košice Peter Juriš. Ľudia by mali tovar radšej nakupovať v kamenných obchodoch, kde je jeho pôvod známy, odporučil.

Konzumácia nakazených potravín môže spôsobiť zdravotné komplikácie, napríklad hnačky. Výraznejšie sa pritom problémy môžu prejaviť najmä u detí, poznamenal Juriš.

Napriek odporúčaniam odborníkov sa na trhoch s domácou zeleninou či ovocím v krajine ďalej obchoduje. "Kontrolujem zeleninu, tovar zo záplav by som vedela vizuálne rozoznať," uviedla jedna z kupujúcich na trhu v Košiciach. Domov si odnášala hrach a cibuľu.

Podľa samotných predávajúcich je zeleniny zo zaplavených oblastí na trhoch málo. "Záplavy trvali dlho, kto mal úrodu pod vodou viac ako tri dni, zhnila mu a predať sa nedá," tvrdila na košickom trhu jedna z pestovateliek z obce Čane. Veľká časť tejto obce bola zaplavená rozliatym Hornádom, záhradu pestovateľky však údajne voda obišla.

Ďalší predávajúci tvrdil, že jeho tovar pochádza z Maďarska, z oblasti, ktorá nebola zaplavená. Na trhu ponúkal najmä jahody.

Či sú zelenina alebo ovocie kontaminované, sa podľa Juriša priamo pri nákupe na trhoch odhadnúť nedá. Prípadná chemická a bakteriálna kontaminácia sa navyše nemusí odstrániť ani tepelnou úpravou. Ak totiž zelenina stála v záplavovej vode dlhší čas, nebezpečné prvky prenikli do jej celého tkaniva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu