Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na slovenský trh sa dostalo nebezpečné ovocie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Na slovenský trh sa podľa Centra pre trvaloudržateľné alternatívy (CEPTA) dostali potraviny s nebezpečne vysokým obsahom chemikálií. Pri celoeurópskej akcii mimovládnych organizácií našli aktivisti na pultoch slovenských obchodných reťazcov hrozno z Maroka, ktoré štvornásobne prekročilo limit fungicídu procymidone.

Štyri rôzne druhy pesticídov odhalilo skúšobné laboratórium aj v paradajkách z Poľska. Informoval o tom dnes Daniel Lešinský z občianskeho združenia CEPTA.

Aktivisti nechali v polovici júna skontrolovať spolu desať vzoriek zo slovenských obchodov a iba u troch sa nenašli žiadne zvyšky chemických postrekov. "Aj keď povolené množstvá prekročilo iba hrozno z Maroka, limity nezohľadňujú kombinačný efekt pri výskyte dvoch a viacerých rezíduí pesticídov ani citlivé skupiny spotrebiteľov," poznamenal Lešinský. Ohrozené by pri dlhodobej konzumácii mohli byť vraj napríklad tehotné ženy či malé deti.

Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy by chcelo presadiť tvrdšiu kontrolu potravín a zverejňovanie výsledkov ich monitoringu ešte v čase, keď sú na pultoch obchodov. "Adresné výsledky sú pre bežného spotrebiteľa neprístupné, všeobecne zhodnotenie monitoringu sa publikuje s minimálne ročným oneskorením," tvrdil Lešinský.

Problémom sú aj údajne vysoké limity pre zvyšky chemických látok používaných v poľnohospodárstve. Európske mimovládne organizácie už v roku 2008 žalovali Európsku komisiu za prijatie vysokých limitov rezistentných látok. Komisia v roku 2010 niektoré limity znížila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu