Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zničené cesty a zosuvy pôdy najviac trápia východniarov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PREŠOV – V Prešovskom kraji trvá mimoriadna situácia po povodniach v okrese Stropkov a v desiatich obciach kraja - v okrese Prešov (osem) a v okrese Stará Ľubovňa (dve).

Hlavnými dôvodmi sú neprejazdné komunikácie a zosuvy pôdy, ktoré ohrozujú obytné domy. Posledné záplavy boli v sobotu 19. júna v okrese Svidník, kde rozvodnená Ladomírka a jej prítoky spôsobili škody v desiatich obciach. Ako uviedol pre tajomník Obvodnej povodňovej komisie vo Svidníku Vladimír Novák, tretí stupeň povodňovej aktivity si naďalej ponechali štyri obce – Nižný Komárnik, Šemetkovce, Vagrinec a Krajné Čierno. Medzi obcami Šemetkovce a Vagrinec je poškodená cesta, ktorú spravuje samosprávny kraj, v Krajnej Poľane má škody na komunikácii obec. Všetky cesty sú pre osobné vozidlá prejazdné. Na niektorých úsekoch museli urobiť obchádzky pre autobusové spoje.

V Prešove dnes zasadal krízový štáb, ktorý skonštatoval, že naďalej platí mimoriadna situácia v lokalitách Horárska a Pod Wilec hôrkou, kde došlo k posuvom pôdy a narušeniu statiky 22 domov. Zo štyroch rodinných domov sa už ich majitelia vysťahovali. Uplynulý týždeň na svahu nad Horárskou ulicou armáda prekopala kanály. Štáb dnes rozhodol o ďalšom prečisťovaní rigolov. Ako informovala hovorkyňa mesta Iveta Adamová, v najbližších dňoch sa začne pracovať aj na ďalších povrchových drenážnych rigoloch nad kanálmi, aby sa v nich nestála voda. Na dno vykopanej priekopy umiestnia fóliu, aby voda nepodmývala svah a budú ju odvádzať do kanalizačného systému.

Dnes v Prešove opäť intenzívne pršalo. Členovia krízového štábu skonštatovali, že celý svah je stále nasiaknutý vodou a vzhľadom na nepriaznivú prognózu počasia je možné očakávať aj ďalšie zosuvy. Hasiči čerpajú vodu zo studní. Podľa terénnych monitoringov doterajšie práce pomohli a domy ďalej nepraskajú. Mesto požiadalo ministerstvo životného prostredia o geologický prieskum. Hneď, ako získajú stanovisko odborníkov, prijmú sa na úrovni mesta ďalšie opatrenia. Obyvateľom, ktorí sa vysťahovali zo svojich domov, prešovská radnica môže poskytnúť priestory na uskladnenie osobných vecí a nábytku, dokým si nezrekonštruujú príbytky alebo inak vyriešenia si bývania.

Podľa informácií z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove hasiči dnes čerpali vodu v Stropkove, Prešove a Hanigovciach. K novým záplavám nedošlo, do suterénov domov však prerážajú spodné vody.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu