Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vinice ohrozuje peronospóra, počasie oneskorilo aj rast hrozna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Chladné a daždivé počasie oneskorilo kvitnutie viniča a prinieslo aj zvýšený výskyt nebezpečného hubového ochorenia peronospóry. Zatiaľ čo v lepších rokoch ošetrovali pestovatelia hrozno do začiatku kvitnutia iba raz, v tomto roku striekali vinice dva až trikrát. Likvidáciu ochorenia sťažuje aj návrat dažďov, informovali viacerí pestovatelia.

Úrodu v niektorých oblastiach západného Slovenska zase poškodilo prudké krupobitie. "Desať rokov sme vážnejšie problémy s peronospórou nemali, v tomto roku sa veľmi rozšírila," povedal vinár Juraj Štiglic z Modry. Svoje vinice striekal proti ochoreniam už dvakrát, no raz mu prípravok zmyl z listov neočakávaný dážď. Zvýšený výskyt peronospóry, ktorá poškodzuje listy aj bobule hrozna, zaregistroval aj Ladislav Trnovec, ktorý pestuje vinič na viac ako 16 hektároch v Nitrianskej vinohradníckej oblasti.

"Už sme striekali dvakrát aj trikrát, nemôžeme si dovoliť dlhšie intervaly ako jeden týždeň," tvrdil. O niečo lepšia je situácia na východe Slovenska. Podľa Jaroslava Macíka, ktorý vinič pestuje v Tokajskej vinohradníckej oblasti, ošetrovali vinohrady proti ochoreniam zatiaľ dvakrát, znova sa však rozpršalo.

"Väčší tlak peronospóry ako po iné roky sme zatiaľ nezaznamenali," dodal Macík. Choroby napádajúce vinič majú v tomto roku vďaka daždivému počasiu dobré podmienky pre rozvoj aj podľa riaditeľa odboru vinohradníctva a vinárstva zo skúšobného ústavu poľnohospodárskeho Dušana Somorovského. Dodal však, že ešte väčšiemu rozvoju plesní zabránili relatívne nízke májové teploty. Problémom je aj to, že pre rozmáčanú pôdu sa do viníc nedostali mechanizmy.

Situáciu niektorých pestovateľov hrozna navyše skomplikovalo prudké krupobitie, ktoré napríklad v okolí Pezinka zničilo koncom mája veľkú časť budúcej úrody. Vinári sa ponosujú aj na oneskorenie rastu a kvitnutia hrozna. Väčšinou odhadujú sklz vegetácie na desať až štrnásť dní, čo by v prípade teplého počasia v júli a auguste nemal byť pre zretie bobúľ veľký problém. Pokiaľ by však leto prinieslo chladnejšie počasie, v niektorých lokalitách by hrozno nemuselo riadne dozrieť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu