Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Košiciach sa pretrhla hrádza, vážnejšie škody vraj nehrozia

Rozvodnený Hornád Zobraziť galériu (17)
Rozvodnený Hornád

KOŠICE - V Košiciach dnes ráno voda pretrhla hrádzu z vriec s pieskom, ktorá bránila vtekaniu do slepého ramena Hornádu smerom na centrum mesta.

Informovala o tom hovorkyňa Katarína Jantošovičová. Podľa zástupcov mesta by však vlna nemala spôsobiť vážnejšie škody a hrádzu by sa malo podariť opraviť, povedali neskôr priamo na mieste. Voda po prevalení hrádze preniká do približne desať metrov širokého kanála.

Obvodný úrad v Košiciach pritom o 6:30 zverejnil na svojej internetovej stránke oznam, že sa očakáva pokles hladiny a bude možné odvolať preventívnu evakuáciu. V noci totiž evakuovali asi 1500 z približne 230.000 obyvateľov mesta. Z častí Ťahanovce, Džungľa, Sever a Krásna nad Hornádom, odkiaľ ľudí odsunuli, sa voda vyliala podľa informácií len v Krásnej. Hladina Hornádu pri Kysaku, ktorý je vyššie proti prúdu ako Košice, v posledných hodinách už mierne klesla. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu bola o 8:00 na úrovni 513 centimetrov, zatiaľ čo o 6:00 dosahovala 520 centimetrov.

Vyše poldruha tisíca Košičanov v noci evakuovali. Informovala o tom dnes nadránom Eva Vojtová z košického krajského povodňového štábu.

„Po vyhlásení krátkodobej evakuácie začala pracovať pri obvodnom úrade aj Evakuačná komisia košického obvodného úradu. V spolupráci so starostami mestských častí a podľa evakuačných plánov zabezpečovala potrebné opatrenia,“ povedala Vojtová.

Na základe rozhodnutia starostov evakuovali z mestskej časti Ťahanovce obec 280 obyvateľov, z Džungle 120 evakuovaných autobusmi, zo Severu 350 a z Krásnej nad Hornádom 826 obyvateľov. „Počas odsunu obyvateľov neboli zaznamenané evakuačnou komisiou závažné problémy. Z penziónu na Člnkovej ulici v Džungli evakuovali pomocou hasičov 21 imobilných obyvateľov, ktorých prijali na oddeleniach košickej fakultnej nemocnice. Po odsune obyvateľstva zabezpečujú príslušníci polície ochranu majetku,“ uviedla Vojtová. O tretej ráno prijala evakuačná komisia informáciu, že z mestskej časti Vyšné Opátske, ktorá nebola krízovým štábom vo vyhlásení evakuácie určená, že domovy opustili ôsmi obyvatelia, ktorí sa presunuli na miesta podľa vlastného uváženia.

„Krízový štáb na zasadaní vyhodnotil v spolupráci so správou vodného diela Ružín stav vodnej hladiny, objem hlavného prítoku do nádrže a objem vypúšťania. Objem hlavného prítoku je 500 m3/s a vypúšťa sa objem 500 m3/s. Očakáva sa, že tento objem sa prejaví v koryte Hornádu na území mesta v čase medzi šiestou a ôsmou hodinou,“ povedala Vojtová.

Situácia v noci v Košiciach - mestská časť Ťahanovce



Zdôraznila, že pri ubúdaní objemu prítoku do Ružína, nebude nutné zvyšovať množstvo vypúšťanej vody z Ružína do Hornádu, a preto hladina Hornádu, by už dramaticky narastať nemala. „Nepretržite sa vykonávajú opatrenia na zvyšovanie hrádze, aby voda ostala v koryte aj v najkritickejších úsekoch,“ podčiarkla Vojtová. Ako dnes ráno informoval dôstojník košického operačného strediska Miroslav Betuš, večer a v noci sa hasiči podieľali na budovaní prenosnej protipovodňovej hrádze s z vriec naplnených pieskom pri ťahanovskom moste. Nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, že na to použili okolo tritisíc vriec naplnených pieskom.

„Kuriózny zásah sme vykonali v Trebejove, kde sme evakuovali 21 koní a osem psov z tamojšieho ranča. Problémom bolo dostať sa k ranču. Nakoniec tam hasiči prešli z Kysaku pešo popri železničnej trati. Našli vhodné miesto, kde vybudovali pre kone provizórny výbeh. Už nepokojné a podráždené kone museli prevádzať po jednom, a tak to trvalo dlhšie,“ povedal Betuš. Doplnil, že dnes ráno začali budovať hasiči hrádzu na Plťovej ulici.

Pre záplavy boli neprejazdné niektoré dôležité cestné ťahy, vlaky zo Žiliny sa nedostali do Košíc. Vodný živel prerušil telefonické spojenie pevnými linkami do desiatok obcí. V niektorých zaplavených regiónoch sa situácia začala podvečer upokojovať.

Na východnom Slovensku stúpli hladiny väčšiny riek a ešte v noci zo štvrtka na piatok museli evakuovať vyše 100 obyvateľov rómskej osady pri zemplínskej obci Markovce, rovnaký počet ľudí už skôr evakuovali aj z Malčíc. Ľudí ohrozovala voda z Ondavy, ktorá sa preliala cez poškodenú hrádzu. Noc strávili ľudia v miestnych kultúrnych domoch.

Hrozivá situácia bola v Nižnej Myšli neďaleko Košíc, kde sa v strede obce začal posúvať svah a svoje domovy muselo opustiť asi 200 ľudí. Poškodené boli štyri desiatky domov, posunutý je podľa starostu obce Mariána Karvanského kostol, popraskali nové cesty. Takmer úplne voda zaplavila obec Čaňa neďaleko Košíc. Voda z Hornádu ohrozovala aj blízke obce Ždaňa či Kechnec. V Kechneci zosuv pôdy prerušil dodávku vody do priemyselnej zóny.


Situácia v Košiciach v piatok podvečer



Situácia v piatok na diaľnici Košice - Prešov



V Bardejove a Kežmarku voda zaplavila domy, školy a poškodila viacero ciest a mostov. Evakuácie pokračovali v okrese Stará Ľubovňa. V obci Kolačkov muselo z domov odísť 300 ľudí, takmer stovka ľudí opustila svoje domy aj v dvoch častiach samotnej Starej Ľubovne. V Prešove voda zaplavila viacero ulíc, neprejazdné boli aj niektoré hlavné ťahy. Voda tiež zaliala vstupy do mesta v smere od Košíc. V podvečerných hodinách však voda v Kežmarku či Prešove začala opadávať.

Počasie výrazne zasiahlo aj do železničnej dopravy. Medzi Košicami a Kysakom sa zosunula jedna koľaj do rozvodneného Hornádu, hlavnú trať medzi Košicami a Bratislavou prerušil úplne aj zosuv pôdy pri Malej Lodine. Prejazdnosť hlavného železničného ťahu popoludní čiastočne obnovili. Železnice však neskôr informovali, že zastavili jazdu rýchlikov z Košíc do Žiliny, pretože medzi Krompachmi a Spišskými Vlachmi bola prerušená železničná doprava. Rýchliky na hlavnej trati od Žiliny do Košíc končili jazdu v Spišských Vlachoch alebo skorších staniciach; osobné vlaky v postihnutých regiónoch premávali v obmedzenej miere. Dopravca pre ďalšie výluky zmenil cestovný poriadok na trase medzi Košicami, Trebišovom a Humenným.

Situácia sa dopoludnia výrazne zhoršila na Gemeri, kde problémy spôsobili najmä rozvodnené rieky Blh a Rimava. Ešte v noci muselo svoje domovy opustiť v okresoch Rimavská Sobota a Lučenec okolo 160 ľudí z piatich obcí. Podľa hasičov dopoludnia začala evakuácia časti obyvateľov v 15 obciach pod vodnou nádržou Teplý vrch. Zrážky však už na juhu stredného Slovenska popoludní ustali a napríklad rieka Rimava, ktorá v noci vyhnala z domovov desiatky ľudí, už začala na hornom toku klesať.

Na rozdiel od východu krajiny sa po celý deň upokojovala situácia v okrese Nové Zámky, kde už niekoľko dní hasiči a vojaci bojovali s rozvodnenými riekami Nitra a Žitava.

Súčasné katastrofálne povodne vyvolali extrémne zrážky. Podľa meteorológov zažilo Slovensko tento rok zrejme najdaždivejší máj od začiatku meteorologických meraní v roku 1871 a výdatné dažde pokračovali aj v úvode júna. Povodne si v posledných dňoch asi vyžiadali viacero mŕtvych, polícia však oficiálne nepotvrdila ani jednu obeť záplav. Viaceré organizácie už spúšťajú finančné zbierky na pomoc postihnutým ľuďom, vláda plánuje zo štátnych zdrojov poskytnúť na kompenzácie za škody 25 miliónov eur.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu