Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Hasiči zasahovali takmer v každom kraji

Záplavy v Novej Vsi nad Žitavou Zobraziť galériu (7)
Záplavy v Novej Vsi nad Žitavou (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Lokálne búrky a prívalové dažde počas víkendu spôsobili miestne záplavy vo viacerých regiónoch krajiny. Najdramatickejšia bola situácia na východe, kde nakrátko museli evakuovať niekoľko rodín z obce Ploské neďaleko Košíc. Voda zaplavovala cesty, pivnice rodinných domov a záhrady. Povedali to hasiči a oslovení starostovia obcí.

"Škody nevieme odhadnúť, vznikli väčšinou na súkromných majetkoch, jedno auto bolo utopené, voda ho niesla asi 200 metrov," uviedol starosta obce Ploské František Petro. Obcou sa prehnala asi dvojmetrová prívalová voda, zaplavila viacero domov, časť z nich museli ľudia na niekoľko hodín opustiť. Dnes v obci pokračujú práce na odstraňovaní následkov povodní, ťažkú techniku poskytli viaceré súkromné firmy, poznamenal Petro.

Povodne zasiahli aj ďalšie obce v kraji, po asi hodinovom intenzívnom lejaku sa voda vyliala aj v obci Vtáčkovce. "Zaplavilo pivnice domov, najväčšie škody sú v rómskej osade, neprejazdná bola cesta," uviedol starosta obce Milan Zimerman. Následky po povodni dnes odstraňujú najmä pracovníci, ktorých obec zamestnala na aktivačné práce.

"Zasahovali sme takmer v desiatke obcí v Košickom kraji, najčastejšie sme čerpali vodu zo zaplavených domov, pivníc či garáží," uviedol Jozef Mižura z krajského hasičského zboru v Košiciach. Hasiči pokračovali v zásahoch aj počas noci, na výjazdy tiež musia vyrážať aj dnes, poznamenal Mižura. Aj menší dážď totiž stačí na zdvihnutie spodnej vody, pôda je totiž podľa Mižuru vo väčšine kraja premočená.

Hasiči však zasahovali aj v ďalších krajoch. "Najhoršia bola situácia vo Fiľakove, po búrke bola zaplavených niekoľko ulíc mesta," uviedol hovorca hasičov v Banskobystrickom kraji Marián Petrík. Voda tiež spôsobovala škody aj v priľahlých obciach či v regióne Rimavskej Soboty, kde zaplavilo niektoré domy napríklad v obci Budikovany.

Popadané stromy a voda v pivniciach či na cestách zamestnávala aj hasičov v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji. Situáciu sa podarilo zvládnuť ešte počas víkendu.

Slovensko sa ešte úplne nespamätalo z nedávnych rozsiahlych záplav, ktoré vyvolali dlhotrvajúce intenzívne dažde. Rozvodnené rieky pretrhli niektoré hrádze a vyliata voda ohrozovala viacero obcí a miest. Povodne zničili niektoré úseky ciest, mosty a lávky, poškodili riečne brehy, spôsobili tiež škody poľnohospodárom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu