Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico vyzval maďarskú menšinu, aby nežiadala o maďarské občianstvo

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes vyzval maďarskú menšinu, aby nevyužila nový zákon o získaní dvojakého občianstva v Maďarsku.

Príslušnosťou k Maďarskej republike vraj nič nezískajú. Fico to povedal počas zasadnutia slovenského parlamentu. Ten rokuje o zmene zákona o štátnom občianstve, na základe ktorého by Slováci po získaní občianstva iného štátu až na výnimky automaticky stratili slovenské.

Maďarsko prijalo sporný zákon, ktorý Bratislava ostro kritizovala, dnes dopoludnia. Slovenská vláda reagovala schválením návrhu zmeny zákona o štátnom občianstve. Očakáva sa, že parlament úpravu schváli zrýchlene už dnes.

"Budete v najbližších dňoch vystavení morálnemu nátlaku. Bude sa hrať na jednu z najcitlivejších strún každého človeka - jeho národné cítenie. Nenechajte sa zavádzať. Ste občanmi Slovenskej republiky, členského štátu Európskej únie. Vďaka tomu ste aj občanmi Európskej únie," vyhlásil Fico. Ľuďom, ktorí využijú maďarskú právnu úpravu, nové občianstvo podľa neho nič neprinesie. "Nebudete mať ani o kúsok viac slobody, ani o kúsok viac práv, ako máte dnes. Môže sa stať, že pôjdete sociálne, finančne a ekonomicky dole," tvrdil Fico.

Maďarskú menšinu na Slovensku podľa Fica pred júnovými parlamentnými voľbami zneužíva opozičná SMK a Most-Híd. "Stali sa tiež predmetom predvolebnej súťaže medzi SMK, ktorá si chce urobiť monopol na reprezentovanie slovenských Maďarov, a strany Most, ktorá rozmýšľa o slovensko-maďarských vzťahoch v niektorých otázkach inak," tvrdil.

Slovensko je podľa premiéra pripravené na rozhovory o potrebách polmiliónovej maďarskej menšiny na Slovensku. "Hovorme kľudne o maďarskej kultúre, hovorme kľudne o maďarskom školstve na Slovensku. Myslím si, že máme, čo ponúknuť a veľa sme v tomto duchu urobili," uzavrel Fico.

Vládny kabinet v minulosti čelil kritike, že postavenie maďarskej menšiny na Slovensku sa od jeho nástupu zhoršilo. Spory vznikli napríklad o používanie maďarských zemepisných názvov v učebniciach pre žiakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu