Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štrbské pleso po dažďoch stúplo, stále však nie je plné

Štrbské pleso
Štrbské pleso (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Hladina Štrbského plesa sa po extrémnom poklese z konca apríla zdvihla. Najznámejšie tatranské pleso stúplo asi o 60 centimetrov, do bežného stavu však ešte chýba asi 30 centimetrov.

Vzostup spôsobili najmä intenzívne dažde, povedal ekológ Štátnych lesov TANAP-u Pavol Kráľ. Čo pôvodný prudký pokles hladiny spôsobilo, zatiaľ nie je známe, zistiť to má v najbližších týždňoch odborná komisia.

"Stále nevieme, prečo hladina tak prudko poklesla, a stále nevieme, či po týchto dažďoch hladina zase nezačne klesať," uviedol Kráľ. Ani súčasné zvýšenie Štrbského plesa, ktoré je druhé najväčšie z tatranských plies, totiž podľa odborníkov nie je v tomto období bežné. Prietoky horských potokov sa totiž v Tatrách zvyšujú až v júni a júli, čo súvisí s topením snehu, poznamenal Kráľ.

Pleso koncom apríla pokleslo na vôbec najnižšiu úroveň za uplynulé storočie. Podľa odborníkov to mohla spôsobiť výnimočne suchá zima vo Vysokých Tatrách, následné prílišné zasnežovanie okolitých zjazdoviek či vplyv rekonštrukcie neďalekého luxusného hotela Kempinski, ktorého súčasťou sú aj podzemné garáže.

"Musíme zistiť, či dôvodom poklesu je činnosť človeka, alebo je to dôsledok zimy, počas ktorej bolo v Tatrách extrémne málo snehu," uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Správa TANAP-u už požiadala Krajský úrad životného prostredia v Prešove o zvolanie komisie. Skupina odborníkov, zástupcov samosprávy, urbariátu a podnikateľov preverí podzemie hotela Kempinski, ktorý kontroluje skupina J&T, či zariadenia na zasnežovanie svahov. Jednodňová revízia by sa podľa Majka mala uskutočniť v najbližších dvoch týždňoch. Kedy budú známe výsledky skúmanie, nie je známe.

Štrbské pleso, ktoré je zrejme posledným útočiskom pôvodnej formy vzácnej ryby siha marény na svete, nemá viditeľný prítok vody, zdrojom jeho napájania sú zrejme priesaky z horských dolín. Viditeľný však nie je ani odtok z jazera, celkom zrejmé teda tiež nie je, kade voda z horského jazera odteká.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu