Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Najvyšší súd potvrdil tresty pre kyselinárov za podvody

Rastislav Šitta
Rastislav Šitta

BRATISLAVA - Najvyšší súd dnes potvrdil tresty pre gang takzvaných kyselinárov za podvody s daňou z pridanej hodnoty. Odvolania väčšiny obžalovaných zamietol.

Za vinných ich uznal po tom, čo v minulosti odsúdil viacerých členov skupiny aj za vraždy ľudí, ktorých pri podvodoch využívali ako biele kone.

"Rozhodnutie o vine (...) je právoplatné," vyhlásil predseda senátu, ktorý o prípade začal rozhodovať v pondelok. Dvaja hlavní obžalovaní, Rastislav Šitta s Jozefom Kákonim, ktorí sú už odsúdení na doživotie, totiž v odvolaniach voči rozsudku Špeciálneho súdu z apríla 2008 vinu popreli. Špeciálny súd im vraj nedokázal úmysel, že chceli daňový úrad podviesť.

Ten však skupine uložil tresty od šesť do pätnásť rokov väzenia za to, že obchodovali s bezcenným softvérom a nechávali si protiprávne vyplácať odpočty na dani z pridanej hodnoty vo výške 120 miliónov korún (podľa konverzného kurzu 3,9 milióna eur). "Nikto nemôže tvrdiť, keď robí takéto obchody, že nevie, o čo ide," poznamenal dnes senát v odôvodnení rozsudku.

Šitta s Kákonim tiež spochybňovali dôkazy aj viacerých svedkov. Jedného z nich dokonca obvinili, že práve on bol pravou rukou bývalého šéfa kyselinárskeho gangu, ktorý podvody organizoval. Podľa nich mal patriť medzi hlavných obžalovaných, stal sa však naopak chráneným svedkom. Senát Najvyššieho súdu však neuznal ani ich argumenty, ani námietku zaujatosti, ktorú voči nemu podali.

Trest im však neuložil, keďže sú už právoplatne odsúdení na doživotie za vraždy takzvaných bielych koní. Ich telá podľa súdov rozpustili v sudoch s kyselinou sírovou rovnako ako telo bývalého šéfa skupiny Františka Mikera, s ktorým sa vraj nepohodli pre peniaze.

Najvyšší súd ešte má prerokovať odvolania zvyšných šiestich z 19-členného gangu. Tých vylúčil na samostatný proces po tom, čo v pondelok na súd neprišli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu