Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prípadov obchodovania s ľuďmi ubúda, ľudia sú opatrnejší

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Počet zistených prípadov obchodovania s ľuďmi podľa polície na Slovensku klesá. Vyplýva to z jej štatistík. Vlani ich bolo deväť, čo je najmenej od roku 2003.

Pokles pokračoval už siedmy rok po sebe. Celkový počet prípadov však môže byť vyšší. Medzinárodná organizácia pre migráciu totiž eviduje ročne desiatky prípadov ľudí, ktorí sú z krajiny vyvezení na nútenú prácu.

Polícia zdôvodňuje úbytok obetí väčšou obozretnosťou. "Neuveria každej agentúre, ktorá ponúka prácu. Preveria si, či vlastne existuje a akú prácu ponúka," povedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Polačiková. Väčšiu opatrnosť potencionálnych obetí zaznamenalo aj žilinské centrum prevencie a pomoci Dafné, ktoré sa obetiam obchodovania venuje 12 rokov. "Dosiahla sa vďaka osvete a celkovou prevenciou," povedala Miroslava Kubalíková zo centra, ktoré doteraz poskytlo pomoc 249 ľuďom.

Kubalíková poznamenala, že najčastejším prípadom obchodovania s ľuďmi je v súčasnosti nútená prostitúcia, novodobé otroctvo a nevoľníctvo. Zo spôsobov využívajú páchatelia najviac podvody, a to zo strany zamestnávateľa. Sú prípady, keď obete odchádzajú za prácou do zahraničia, kde sú podvedené, oklamané a zadržiavanie bez dokladov, tvrdila. Najväčšou bariérou pri pomoci obetiam sú chýbajúce financie. Kubalíková sa tiež stretla s petíciami voči krízovému zariadeniu pre obete obchodu s ľuďmi. V súčasnosti podľa nej jedno také existuje. "Je utajené," dodala.

Slovensko patrí v tomto fenoméne podľa ministerstva vnútra k tranzitným krajinám, prípadne sú tu obete na takúto trestnú činnosť vyhľadávané. Obeťami sú prevažne ženy so základným až stredoškolským vzdelaním. Páchatelia sú najmä muži so základným vzdelaním. Vo svete sa ročne obeťou obchodovania s ľuďmi stane 700.000 až 2,5 milióna ľudí.

Štatistika zistených prípadov obchodovania s ľuďmi:

Rok Počet zistených prípadov Objasnené Dodatočne objasnené Počet páchateľov
2004 27 18 5 21
2005 14 4 2 6
2006 19 6 1 11
2007 13 4 5 9
2008 10 3 0 3
2009 9 3 1 3
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu