Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kauza Drukos: Mojžiš tvrdí, že nemá na advokáta!

František Mojžiš
František Mojžiš

PEZINOK - Súd s bývalým šéfom skrachovanej nebankovej spoločnosti Drukos Františkom Mojžišom, obžalovaným z podvodu za 131,68 milióna eur, sa dnes nezačal.

Advokát bývalého veľkopodnikateľa totiž od obhajoby odstúpil, lebo mu vraj Mojžiš nezaplatil. Ak si obžalovaný nového advokáta v najbližších dňoch nezabezpečí sám, pridelí mu ho súd. Ten plánuje v pojednávaní s bývalým šéfom druhej najväčšej nebankovky, ktorému hrozí väzenie od päť do 12 rokov, pokračovať na budúci týždeň.

"Nemám peniaze," vysvetlil Mojžiš súdu dôvod, prečo neprišiel jeho doterajší advokát Ľubomír Hrežďovič. Neuhradil mu totiž ani preddavok. Mojžiš v súčasnosti vraj nevlastní majetok, pracuje len jeho manželka, ktorá čaká piate dieťa. Bez advokáta nechcel vypovedať.

Súd však chce presvedčiť, že nepodviedol zhruba 2500 klientov Drukosu, z čoho ho viní obžaloba. Tvrdí, že Drukos bol úspešná firma a mala peniaze na vyplácanie ľudí. Tieto zámery vraj zmaril štát, preto žiada vypočuť aj viacerých predstaviteľov bývalých vlád. Podľa prokuratúry vylákal od ľudí peniaze, pričom údajne musel vedieť, že sľubované zhodnotenie vkladov nesplní. Niektorých klientov vyplatil, avšak podobne ako pri ďalších nebankových subjektoch to nebolo zo skutočných ziskov, ale z peňazí ďalších ľudí.

Banskobystričan, ktorého obvinili ešte v roku 2002, je na rozdiel od iných šéfov nebankových spoločností stíhaný na slobode. Vyšetrovanie prípadu sa ťahalo niekoľko rokov. Na začiatku ho zastavili, neskôr Mojžiša opäť obvinili. Polícia vypočula tisícky klientov, obžalobu podal prokurátor viac ako pred rokom, spis má viac ako 100.000 strán.

Mojžiš už vlani odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste, ktorá po dohode s prokurátorom a schválení súdom spravidla vedie k nižšiemu trestu výmenou za priznanie. Prípad druhej najväčšej "nebankovky" sa pred súd dostal 7,5 roka po jej páde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu