Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zavraždil otca a išiel sa udať, mal 2,7 promile

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BANSKÁ BYSTRICA – Na doživotný trest odňatia slobody v najprísnejšom väzení za vraždu vlastného otca odsúdil senát Okresného súdu v Banskej Bystrici Zoltána K. (42) z obce Kleňany v okrese Veľký Krtíš. Rozsudok nie je právoplatný, hoci prokurátor sa odvolania vzdal. Obžalovaný vinu priznal, ale odvolal sa voči výške trestu.

Vražedný útok Zoltána na otca (65) sa odohral v auguste 2009 v rodinnom dome v Kleňanoch. Opitý syn najprv otca napadol drevenou palicou a neskôr ťažkým bukovým polenom. Zasadil mu viacero úderov do hlavy, tela a rúk. Otec by brutálny útok nebol prežil ani pri okamžitom poskytnutí odbornej lekárskej pomoci.

Zoltán metrovicou rozbil otcovi hlavu, čím nastala smrť mozgu a centrálna smrť. Po čine sa prezliekol a šiel na políciu do Vinice oznámiť, čo urobil. Namerali mu viac ako 2,7 promile alkoholu v krvi. Zoltán sa k činu priznal a oľutoval. Tvrdil, že otca zabiť nechcel a pokiaľ si obaja nevypili, vychádzali dobre.

V osudný deň spolu pílili na dvore drevo, pričom si vypili. Neskôr Zoltán si chcel uvariť lečo, ale otec mu nechcel dať hrniec. Pohádali sa a otec zobral na syna palicu. Ten mu ju vytrhol a otca zbil. Neskôr si z dvora doniesol bukovú metrovicu a otca ňou zbil na smrť.

Podľa znalcov, tragédia bola vyvrcholením celoživotných zlých vzťahov v rodine, vrátane vzťahu s otcom a ešte predtým so starým otcom. Zoltán vyrastal v násilníckom prostredí, ktoré v ňom najprv vzbudzovalo strach, neskôr z rodiny unikal a potom sa naučil brániť. Nakoniec zavraždil starého otca.

Po návrate z väzenia sa dostával do verbálnych a fyzických konfliktov s otcom , ktorý to oznamoval polícii ako priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. Znalci uviedli, že Zoltán je psychopatická osobnosť a agresívny najmä po požití alkoholu.

V čase skutku bol opitý, ale nie duševne chorý a vedel rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania. Zoltán si 1,5 roka odsedel aj za nebezpečné vyhrážanie otcovi a hanobenie miesta posledného odpočinku. Na cintoríne chcel z náhrobku vymazať otcovo meno.

Ako dieťa sa Zoltán liečil na psychiatrii pre zlé správanie, podľa znalcov zapríčinené zlým rodinným prostredím. Keby bol vyrastal v normálnej rodine, na lavicu obžalovaných by sa nedostal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu