Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Po výbuchu v Nováckych chemických závodoch 3 zranení

Novácke chemické závody
Novácke chemické závody

NOVÁKY - Pri výbuchu v Nováckych chemických závodoch sa dnes ráno zranili traja ľudia, explózia nastala pri výrobe karbidu. Nehodu potvrdili zástupcovia nováckej chemičky a polícia. Ranených po ošetrení na mieste nehody previezli do nemocnice, podľa lekárov nie sú v ohrození života. Do ovzdušia údajne neunikli žiadne škodlivé látky. Výrobu chemičky obnovili napoludnie.

"Priviezli k nám troch pacientov, jedného sme ošetrili ambulantne v očnej ambulancii. Dvaja boli na úrazovej chirurgii, utrpeli popáleniny druhého stupňa v oblasti hlavy a horných končatín. Títo pacienti sú hospitalizovaní," povedal riaditeľ bojnickej nemocnice Ladislav Gerlich.

Všetci traja pacienti boli podľa neho muži. Dvojica pracovníkov nováckej chemičky by mala byť hospitalizovaná len krátkodobo, lekári ich plánujú prepustiť v priebehu niekoľkých dní.

Podľa zástupcov podniku došlo k prevádzkovej poruche na karbidovej peci. "Počas odpichu karbidu vápnika sa prederavil chladiaci rám pri odpichovom otvore, čo spôsobilo únik chladiacej vody do pristavenej karbidovej vane so žeravým karbidom. To malo za následok explóziu a rozvíreným prachom boli zasiahnutí traja zamestnanci," uviedla v tlačovej správe PR manažérka Bernadetta Múdra.

Výška škôd zatiaľ nie je jasná. Vo fabrike sa začalo interné vyšetrovanie nešťastia.

Výbuchom sa začala zaoberať aj polícia, ktorá ho vyšetruje ako všeobecné ohrozenie z nedbanlivosti. Podľa policajnej hovorkyne Kataríny Hlaváčovej zatiaľ žiadnu konkrétnu osobu neobvinili, prípadný vinník by však v prípade odsúdenia mohol stráviť až rok vo väzení. V regióne sa v minulosti stalo viacero tragických nešťastí. V roku 2007 zomrelo osem ľudí pri výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku. Pred štyrmi rokmi zase zával v bani na hnedé uhlie pri Novákoch neprežili štyria baníci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu