Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kamionisti blokujú výpadovky z Ružomberka a Prešova

Blokáda ciest pri Banskej Bystrici Zobraziť galériu (2)
Blokáda ciest pri Banskej Bystrici (Zdroj: SITA)

RUŽOMBEROK - Výpadovku z Ružomberka na Liptovský Mikuláš blokuje zhruba 50 kamiónov, polícia odkláňa osobné autá cez Liskovú. Ďalších 50 kamiónov smeruje do Ružomberka z ostatných regiónov Žilinského kraja.

Ako uviedol žilinský koordinátor protestnej akcie Miroslav Bielený, „protest za celý náš kraj sme sa rozhodli koordinovať na ceste prvej triedy I/18 v úseku medzi odbočkou na Liptovskú Štiavnicu a odbočkou na Liptovské Sliače. Zostaneme tu pokiaľ písomne nedostaneme od ministra Vážneho odsúhlasené naše požiadavky.“

Viac ako dva kilometre cesty blokujú po oboch stranách vozovky, v strede zostáva voľný pruh na prejazd autobusov a záchranných vozidiel. Podľa Bieleného na situáciu dohliada päť policajných hliadok, premávku púšťajú striedavo z obidvoch smerov. Policajti už niektorým kamionistom odobrali vodičské a technické preukazy a udelili aj niekoľko pokút, podľa Bieleného aj nezmyselných, napríklad za bezdôvodne naštartovaný motor.

Asi stovka kamionistov a nákladných áut od 6:30 blokuje časť cesty v smere od Nižnej Šebastovej na Kapušany pri Prešove. Ide o výpadovku na Vranov nad Topľou a Bardejov. Cesta je však prejazdná. Jeden zo štrajkujúcich Dušan Fabián uviedol, že sú odhodlaní tu stáť, kým premiér nevyhovie ich požiadavkám. Na mieste je asi desať policajtov, ktorí fotia kamióny. Fabián uviedol, že sa im vyhrážali odobratím vodičského preukazu. Zatiaľ tak neurobili. Fabián je majiteľom 14 áut. Život mu komplikuje jazda do Hanisky pri Prešove, kde bolo zavedené mýto.

Dopravu na východnom konci Banskej Bystrice a ďalej v smere na Brezno od rána komplikuje protest autodopravcov. Na ceste I/66 stojí zhruba 50 kamiónov. Informoval o tom jeden z koordinátorov protestu Slavomír Lamper s tým, že ohlásenie štrajku autodopravcov do Bratislavy a Košíc bol zastierací manéver. Kamióny blokujú jeden z dvoch jazdných pruhov, dopravu vo voľnom pruhu riadi polícia.

"Fico splnil z našich požiadaviek len to, že úseky budú označené a budú kratšie. Zníženie spotrebných daní bolo len splnením jeho predvolebného sľubu," povedal Lamper.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu