Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Osemročné gymnáziá znižujú úroveň školstva

BANSKÁ BYSTRICA - Osemročné gymnáziá sa v našom školskom systéme neosvedčili. Dosahujú síce dobré výsledky, ale za cenu znižovania celkovej úrovne základného a stredného školstva.

Na dnešnej tlačovej besede počas odbornej konferencie o stave školstva v Banskobystrickom kraji to uviedla Alena Tomengová zo Štátneho pedagogického ústavu. Porovnávací výskum v rámci programu medzinárodného hodnotenia žiakov PISA totiž okrem slabej úrovne čitateľskej gramotnosti ukázal aj veľkú závislosť vzdelávacích výsledkov slovenských žiakov od ich sociálno-ekonomického zázemia. Osemročné gymnáziá ju ako školy s vyšším spoločenských statusom podľa Tomengovej ešte zvyšujú.

„Mala by sa posilniť kompenzačná úloha školy, a to nielen zavedením povinnej aspoň ročnej predškolskej dochádzky, ale treba zabojovať aj proti segregácii šikovných detí na osemročné gymnáziá,“ uviedla Tomengová. Ako dodala, v tých krajinách OECD, ktoré sa v PISA umiestnili v najlepšej desiatke, nepoznajú selekciu žiakov do rôznych typov škôl až do 16 rokov ich veku.

„Odkastovanie“ 10-ročných detí na osemročné gymnáziá spôsobuje veľké rozdiely medzi výkonmi detí. V základných školách zostávajú len slabší žiaci, triedy nemajú lídrov a pozitívne vzory. V osemročných gymnáziách sú zasa deti často preťažované, vo vyučovacích metódach 10-ročných a 18-ročných nie sú rozdiely. „Berie sa im detstvo,“ povedala Tomengová.

Pôvodne sa osemročné gymnáziá zriaďovali s myšlienkou podpory výnimočne nadaných detí. V súčasnosti je však ich počet taký veľký, že túto úlohu neplnia. Priestor pre najšikovnejších žiakov by podľa Tomangovej mali vytvárať jednotlivé základné školy. Po obsahovej reforme totiž budú môcť samy stanoviť až 60 percent učiva. Vedúci odboru školstva Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Dominik Šmondrk uviedol, že nariadiť zrušenie alebo útlm osemročných gymnázií nemôžu zriaďovatelia.

 Malo by to urobiť ministerstvo pre celé školstvo. Je však otázne, či je to priechodné, najmä u súkromných a cirkevných škôl. BBSK zorganizoval konferenciu o stave školstva, pretože žiaci tohto kraja sa v prieskume PISA umiestnili zo Slovenska najhoršie. Výstupom konferencie by mali byť konkrétne odporúčania pre ministerstvo školstva, Štátny pedagogický ústav, zriaďovateľov škôl, metodicko-pedagogické centrum a krajský školský úrad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu