Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Stromy dostali injekcie!

Zvolenskí ekológovia zaočkovali pagaštany, aby im nepadalo lístie.
Zvolenskí ekológovia zaočkovali pagaštany, aby im nepadalo lístie.

BRATISLAVA - Nielen ľudia a zvieratá, ale aj stromy dostávajú injekcie. Aby boli zdravé a dlho sa zelenali. S ich očkovaním sa začalo včera v Medickej záhrade.

Do pagaštanov a platanov sa pred časom zamiloval škodca s rozprávkovým názvom ploskáčik pagaštanový. Z tohto dôvodu im listy začínajú opadávať už koncom júla. "Chceli sme stromy ochraňovať postrekom, ale ten sa vždy nedostal na potrebné miesto. Veľký rozptyl chemikálií išiel aj do okolia. Hľadali sme iné riešenie," povedala "lekárka" stromov Gabriela Juhásová z Ústavu ekológie lesa vo Zvolene.

Odborníci sa napokon rozhodli pre injektáž, overenú v USA. Jej výhodou je to, že očkovacia látka sa dostane cez pletivá rastlín priamo do listov. Ošetrenie stromov injekciami je však finančne náročné. Každých 15 centimetrov je potrebné navŕtať otvor a doňho umiestniť injektor, ktorý stojí približne 100 korún. Na jeden dospelý strom je potrebných asi 20 injektorov. "V niektorých lokalitách sme mali po injektáži až 80%-nú účinnosť," uzavrela Juhásová. Na Slovensku dostane tohto roku injekcie 200 stromov. Asi tretina z nich je v bratislavskej Medickej záhrade.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu