Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Focus: Do NR by sa dostala aj pravicová SaS

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA- Nová pravicová strana Sloboda a Solidarita, ktorú založil bývalý poradca ministrov financií Richard Sulík, po prvý raz prekročila päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu.

Z decembrového prieskumu preferencií agentúry Focus vyšla strana so ziskom 5,3 percenta hlasov rozhodnutých voličov. Vedúcu pozíciu si koncom roka upevnila najsilnejšia vládna strana Smer-SD premiéra Roberta Fica.

Podľa výsledkov prieskumu by sa počet parlamentných strán rozšíril zo súčasných šiestich na osem. Do poslaneckých lavíc by zasadli aj zástupcovia nedávno založenej strany Most-Híd bývalého predsedu SMK Bélu Bugára, ktorá zastupuje najmä záujmy polmiliónovej maďarskej menšiny.

Nárast obľuby v poslednom mesiaci roka zaznamenal z koaličných strán iba Smer-SD, ktorý by volilo 37,9 percenta rozhodnutých voličov. Oproti novembru si polepšili tiež opozičné strany KDH a SMK. Na nižšiu podporu voličov sa môžu spoliehať líder opozície SDKÚ-DS pod vedením expremiéra Mikuláša Dzurindu, ako aj národne orientovaná SNS a Most-Híd.

Na čele rebríčka zostal s výrazným náskokom Smer-SD, druhú priečku si udržala SDKÚ-DS. Odstup na tretej pozícii zmenšilo KDH. Hnutie na čele s Jánom Figeľom získalo v decembri 11-percentnú podporu v porovnaní s 10,2 percentami v jedenástom mesiaci. Sedem percent voličov by koncom roka odovzdalo svoj hlas rovnako ako v novembri ĽS-HZDS.

Agentúra uskutočnila prieskum od 1. do 8. decembra na vzorke 1030 respondentov nad 18 rokov. Parlamentných volieb by sa podľa výsledkov ankety zúčastnilo 64,9 percent oslovených voličov. Naopak, voliť by nešlo 18,9 percenta opýtaných a zvyšok respondentov sa nevedel rozhodnúť alebo nechcel v ankete odpovedať. Najbližšie voľby do Národnej rady sa uskutočnia v roku 2010.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu