Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Focus: SNS si výrazne pohoršila, SMK na prahu zvoliteľnosti

Predseda SNS Ján Slota
Predseda SNS Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna SNS si v najnovšom prieskume preferencií agentúry Focus výrazne pohoršila.

Národniarov by v októbri volilo 5,8 percenta rozhodnutých voličov, zatiaľ čo v septembri by strana Jána Slotu získala o 2,8 percentuálneho bodu vyššiu podporu. Na prahu zvoliteľnosti s 5,1 percentami sa podľa ankety ocitla opozičná SMK, ktorá zastupuje záujmy polmiliónovej maďarskej menšiny. Rebríček preferencií strán tradične vedie s výrazným odstupom Smer-SD.

Zástupcovia SNS vo vláde čelia v posledných mesiacoch viacerým škandálom. Strana prišla napríklad o kreslo ministra životného prostredia, ktoré jej odňal premiér Robert Fico (Smer-SD). Ministerstvo čelilo pod vedením SNS kritike za sporný tender na likvidáciu popolčeka z teplární v hodnote 85 miliónov eur (2,6 miliardy Sk) či za predaj emisných kvót.

Sporné je aj pôsobenie ďalšieho nominanta národniarov, ministra výstavby Igora Štefanova. Jeho úrad už dlhšie kritizujú za kontroverzný tender za zhruba 120 miliónov eur (3,6 miliardy Sk), ktorý vyhrali firmy údajne blízke SNS. Štefanova chce za prešľapy odvolať opozícia.

Stranu Most-Híd, ktorá sa tiež uchádza o podporu maďarskej menšiny, v ankete podporilo 5,8 percenta rozhodnutých voličov, čo je rovnaký počet ako v predchádzajúcom mesiaci. Podľa nedávneho prieskumu inej agentúry by sa však SMK ani strane Most-Híd nepodarilo získať dostatok voličov na to, aby sa dostali do parlamentu. Analytici už v minulosti upozorňovali, že nedávno založená strana Most-Híd bývalého predsedu SMK Bélu Bugára, môže oslabiť voličskú základňu SMK.

Na čele ankety sa opäť umiestnil Smer-SD, ktorého podpora oproti poslednému prieskumu stúpla o 2,1 percentuálneho bodu na 37,4 percenta. Polepšila si aj najväčšia opozičná strana SDKÚ-DS, ktorú by volilo 14,4 percenta rozhodnutých voličov. Do parlamentu by sa dostala tiež ďalšia opozičná strana KDH s 10,1 percentuálnou podporou a ĽS-HZDS s takmer siedmimi percentami.

Agentúra uskutočnila prieskum od 7. do 13. októbra na vzorke 1036 respondentov nad 18 rokov. Parlamentných volieb by sa podľa výsledkov ankety zúčastnilo 64,6 percenta oslovených voličov. Naopak, voliť by nešla zhruba pätina opýtaných a zvyšok respondentov sa nevedel rozhodnúť alebo nechcel v ankete odpovedať. Najbližšie voľby do Národnej rady sa uskutočnia v roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu