Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Maďari budú odškodňovať za pokuty za jazykový zákon

Gordon Bajnai
Gordon Bajnai

BRATISLAVA - Slovensko porušilo dohodu o jazykovom zákone, tým, že prijalo zásady na jeho vykonávanie, tvrdí to hovorca maďarskej vlády Domokos Szollár. Budapešť vraj bude finančne odškodňovať prípadné obete jazykového zákona a bude im pomáhať a radiť aj v legislatívnych otázkach.

Zásady na vykonávanie zákona o štátnom jazyku sú podľa Szollára navyše v rozpore nielen s dohodou medzi Ficom a Bajnaiom, ale aj s odporúčaniami OBSE. Platiť majú od 1. januára 2010. Podľa ministerstva kultúry ide o vnútornú záležitosť Slovenskej republiky. Maďarské výhrady k slovenskému jazykovému zákonu označil za neopodstatnené aj slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák.

"Budapešť sa predovšetkým ocitla v pasci svojich vlastných bombastických vyjadrení na začiatku, keď sa mnohí politici pasovali do úlohy nejakých samozvaných vykladačov európskych noriem, európskeho práva a zrazu s prekvapením zisťujú, že relevantné európske inštitúcie majú iný názor, veľmi blízky nášmu názoru," konštatoval Lajčák.

Podľa SMK, je zákon zlý, nedemokratický, skutočne obsahuje nejasné formulácie. Vykonávacie predpisy k jazykovému zákonu sú bezzubé. Riešením by bola zmena zákona, prijatie vylepšeného zákona o používaní jazykov menšín.

Pokuty môžu dosiahnuť až 5 000 eur a pokutovať sa bude dať až po prvom písomnom upozornení od ministerstva kultúry. Dozor nad dodržiavaním zásad budú mať na starosti od nového roku jeden, dvaja úradníci rezortu. Udeľovanie pokút bude komplikované.

"Pri stanovení výšky pokút je tam 21 princípov, ktoré musia byť nejakým spôsobom naplnené. Čiže je to veľmi detailne rozpísané," povedal minister kultúry Marek Maďarič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu