Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Košiciach zahynul ďalší tučniak, zoo viní personál

ilustračné foto
ilustračné foto

KOŠICE - V košickej zoo zahynul dnes ráno ďalší tučniak. Zviera neprežilo vypúšťanie bazéna, do potrubia ho vtiahol vodný vír.

informovalo vedenie záhrady. Zoo dáva úmrtie zvieraťa za vinu ošetrovateľke a v decembri s ňou nepredĺži pracovnú zmluvu. V Košiciach je jediný kŕdeľ tučniakov na Slovensku, z pôvodných 12 jedincov žijú už len štyria. Pri vypúšťaní bazéna uhynul jeden tučniak aj vlani.

"Ide o samičku, ktorá pri odtoku vody nezvládla nápor prúdu a uviazla vo výpuste malého bazénu. Vinu za smrť tučniaka nesie ošetrovateľka," uviedol riaditeľ zoo Štefan Kollár. Ošetrovatelia sú podľa Kollára povinní sledovať pohyb tučniakov pri každej práci s nimi.

Tučniaky do zoo v Košiciach priviezli vlani, zvieratám sa však nedarilo. Ich úhyn spôsobovali najmä choroby, ktoré boli dôsledkom stresu z prevozu. Zvieratá zoo dostalo ako dar z Česka a Dánska.

Atraktívne tučniaky však nezabíjali len choroby či nešťastia pri vypúšťaní bazénov. Jedno zo zvierat sa otrávilo jedom zo zožranej ropuchy, ktorej sa podarilo dostať do výbehu, ďalšie uniesla líška ešte pri transporte z Prahy. Prvý kŕdeľ tučniakov v krajine sa stal hlavnou atrakciou košickej zoo. V areáli majú približne 70-centimetrové vtáky bazén s hĺbkou 1,5 metra s jednou presklenou stenou, celý výbeh má takmer tri hektáre.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu