Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvé tučniaky na Slovensku sú v Košiciach

(Zdroj: Jupiterimages)

Košice - Obyvatelia Košíc môžu od nedele ako prví na Slovensku vidieť vo svojej zoologickej záhrade tučniaky.

Atraktívne zvieratá priviezli z Prahy a umiestnili v novom výbehu s bazénom. Zoo si od nových obyvateľov vo fraku sľubuje ďalší nárast návštevníkov, povedal ČTK jej riaditeľ Štefan Kollár. Záhrada dnes vítanie tučniakov spojila s ďalšími atrakciami počas dňa detí. 

"Počas dňa striedajú pohyb vo vode a na súši," poznamenal Kollár. Približne 70-centimetrové vtáky budú preto návštevníci môcť spozorovať po celý deň. 

V minulom roku, keď do zoo doviezli pár tuleňov, zoopark navštívilo o vyše 20.000 ľudí viac než predvlani, teda približne 140.000 hostí. Viac ľudí by sa na zvieratá malo prísť pozrieť aj tento rok, návštevnosť v zoo podľa Kollára rastie už niekoľko rokov. 

Aj keď tučniak Humboldtov je zo svojho prirodzeného prostredia na juhu Latinskej Ameriky navyknutý na podstatne nižšie teploty, nové prírastky košickej zoo by mali zniesť aj 30-stupňové horúčavy týchto dní. Ochladiť sa môžu v bazéne s hĺbkou viac ako 1,5 metra, celý ich areál bude mať takmer tri hektáre. 

V bazéne budú mať tučniaky sladkú vodu, potrebné minerály a soli im preto podľa Kollára budú do stravy pridávať. Vtáky však budú hlavne kŕmiť malými rybami. 

Pôvodne mali do Košíc previezť z pražskej zoo až šesť tučniakov, ešte pred transportom však jedného z nich uniesla líška. Malý kŕdeľ však chce zoo rozšíriť, v budúcom roku by mali pribudnúť ďalšie jedince pravdepodobne z Dánska, dodal Kollár.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu