Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

EK prešetrí obmedzenie zisku zdravotných poisťovní

Európska komisia
Európska komisia (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) prešetrí, či Slovensko neporušilo európsku legislatívu, keď zakázalo zdravotným poisťovniam slobodne narábať so ziskom. Dnes o tom informovalo Zastúpenie EK na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že EK vládne obmedzenie nenapadla a šetrenie začala len na základe sťažnosti.

Holandský akcionár zdravotnej poisťovne Dôvera pred časom zažaloval Slovensko za obmedzenie zisku zdravotným poisťovniam; právne kroky proti krajine v minulosti ohlásil aj akcionár súkromnej poisťovne Union. Obmedzenie zisku zdravotným poisťovniam kritizovala aj pravicová opozícia, ktorá zmenu zákona napadla na Ústavnom súde.

"Zdá sa, že uvalenie absolútneho zákazu na súkromné zdravotné poisťovne používať zisky inak, ako na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, predstavuje neodôvodnené obmedzenie slobody pohybu kapitálu," informovalo Zastúpenie EK na Slovensku. Komisia začala šetrenie na základe sťažnosti z novembra 2008; šetrenie je prvým krokom procesu, ktorého výsledkom bude stanovisko EK k prípadnému porušeniu európskej legislatívy. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková upozornila, že nejde o rozhodnutie či napadnutie EK.

"Je povinnosťou komisie, aby každú sťažnosť posúdila," tvrdila. Úrad dostane po doručení oznámenia dva mesiace na vyjadrenie. Na Slovensku po spustení reformy niekdajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca pôvodne pôsobilo šesť zdravotných poisťovní.

V minulosti zanikla súkromná Európska zdravotná poisťovňa; od januára budúceho roka plánujú zlúčenie dve štátne poisťovne - Všeobecná zdravotná a Spoločná zdravotná poisťovňa a súkromné poisťovne Dôvera a Apollo. Na trhu so zdravotným poistením ešte pôsobí súkromná zdravotná poisťovňa Union.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu