Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

DSS-ky nezaujíma nič iné iba vlastný zisk, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) budú musieť zhodnocovať peniaze sporiteľov na budúce penzie najmenej tempom, ktoré bude porovnateľné s rastom dôchodkov vyplácaných štátom. Novinárom to dnes po rokovaní vlády povedal premiér Robert Fico. Návrh na zmenu pravidiel, podľa ktorých podnikajú správcovia penzií, má v najbližších týždňoch vypracovať ministerstvo financií.

"Budú mať dôchodkové správcovské spoločnosti konečne takú úlohu, na ktorú boli predchádzajúcou Dzurindovou vládou aj vytvorené," vyhlásil Fico. Zároveň DSS vyčítal slabé zhodnocovanie úspor klientov. "Dlhodobo idú (DSS) proti peniazom sporiteľov a nič iné ich nezaujíma, iba vlastné zisky," tvrdil premiér.

Ficova vláda už skôr sprísnila podmienky podnikania pre DSS, ktoré napríklad musia z vlastných zdrojov kryť prípadné straty z investovania peňazí klientov. Správcovia penzií preto stiahli peniaze uložené v akciách, ktoré so sebou nesú vyššie riziko, a presmerovali ich do bezpečnejších, ale menej výnosných aktív.

Na súkromné účty v DSS si odkladá časť povinných odvodov na starobný dôchodok asi 1,5 milióna Slovákov. Zvyšok plynie na účty verejnoprávnej Sociálnej poisťovne, ktorá okrem iného vypláca penzie a ďalšie sociálne dávky. Dôchodkovú reformu presadila bývalá vláda Mikuláša Dzurindu, súčasný kabinet nastavenie systému kritizoval a presadil v ňom viaceré zmeny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu