Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Slota príde o mesačný poslanecký plat!

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota príde o jeden mesačný poslanecký plat aj s paušálnymi náhradami, čo je vyše 3 600 eur. Dôvodom je jeho absencia na zasadnutiach Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien.

Z piatich októbrových rokovaní výboru sa šéf národniarov neukázal ani na jednom a neposlal žiadne ospravedlnenie.

"Ôsmeho októbra sme prerokovali štyri vládne návrhy zákona, dva návrhy európskej legislatívy a zároveň aj správu o štátnej politike starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí. Trinásteho októbra sme prerokovali návrh rozpočtu SR, 15. októbra sme prerokovali návrh na vyslovenie nedôvery podpredsedníčke vlády Viere Petríkovej, ministerke spravodlivosti, 22. októbra sme prerokovali návrh na voľbu člena Správnej rady Ústavu pamäti národa a informáciu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity o aktuálnych problémoch patriacich do jeho pôsobnosti. Tam sme hovorili aj o problémoch v Ostrovanoch a 27. októbra sme prerokovali návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi výstavby a regionálneho rozvoja Igorovi Štefanovi," priblížil dnes pred novinármi obsah rokovaní výboru, ktoré Slota vymeškal, jeho predseda József Berényi.

Podľa zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov dochádza poslanec o plat, funkčný príspevok a paušálne náhrady vtedy, ak sa v období jedného mesiaca bez riadneho ospravedlnenia nezúčastní najmenej na štyroch rokovacích dňoch schôdze Národnej rady SR alebo jej výborov, do ktorých bol volený. Slotovi podľa Berényiho možno uznať iba neúčasť na poslednom rokovaní výboru, keď ho pre plenárne zasadnutie parlamentu ospravedlnil predseda Národnej rady Pavol Paška. Ako Berényi uviedol pred novinármi, on ako šéf výboru iba konštatuje právny stav, no vykonať ho musí kancelár Národnej rady SR Viktor Stromček. Tomu Berényi poslal v utorok list. Listom a mailom informoval tiež Slotu. "Z dôvodu politickej kultúry som informoval aj predsedu parlamentu, že som kancelárovi poslal tento list, ale on v tejto veci nemá žiadne kompetencie," podotkol.

Ďalším z členov výboru, ktorý je známy častou neúčasťou na rokovaniach, je líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Podľa Berényiho sa však v októbri zúčastnil na výbore dvakrát a tri razy bol ospravedlnený. Slotu na rozdiel od neho nevidel ani na jedinom zasadnutí výboru, odkedy sa v júli stal jeho predsedom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu