Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Táborisko žaluje Hagyariho, že neriešil dopravu!

Pavol Hagyari
Pavol Hagyari (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Občianske združenie Táborisko, ktoré zastupuje obyvateľov tejto mestskej časti v Prešove, podalo na Okresnú prokuratúru v Prešove podnet na začatie trestného stíhania primátora Prešova Pavla Hagyariho pre porušenie zákona o obecnom zriadení.

Ako informovala na dnešnej tlačovej besede predsedníčka združenia Mária Dajčová, podnet dali na primátora preto, lebo zo zákona mu vyplýva povinnosť „utvárať a chrániť zdravé podmienky a zdravý spôsob života a práce obyvateľov mesta, chrániť životné prostredie, ako aj utvárať podmienky a zabezpečovať ich“.

Podľa Dajčovej primátor je zodpovedný za to, že mesto nezabezpečilo odklon tranzitnej dopravy zo Šafárikovej ulice, čo im znepríjemňuje kvalitu bývania a narúša statiku domov a plotov. Mesto neurobilo ani iné opatrenia, ktoré by tento problém eliminovali.

Dajčová uviedla, že majitelia obytných domov na ich ulici sa už dva roky márne snažia, aby sa tranzitná, hlavne kamiónová doprava, odklonila z tejto cesty I. triedy a presmerovala na Sídlisko Sekčov, kde sú ulice Arm. gen. L. Svobodu a Rusínska stavané podľa technických parametrov ciest diaľničného typu. Ich domy sú od cesty vzdialené tri štyri metre, na Sídlisku Sekčov sú budovy od cesty vzdialené 25 – 80 metrov.

Odklonenie kamiónovej a ďalšej ťažkej dopravy na Sekčov navrhujú ako krátkodobé riešenie, do času, kým bude v Prešove vybudovaný severovýchodný obchvat mesta. Za toto riešenie bojovali ešte v roku 2008 petíciou. Primátor im prisľúbil riešenie problému do tohto leta. Výsledkom je namontovanie meračov rýchlosti, ktoré problém hluku a otrasov na Šafárikovej neriešia.

OZ Táborisko vo svojom podaní na prokuratúru predložilo aj merania hlučnosti, ktoré tu v novembri minulého roku urobil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove. Kým odporúčané hodnoty sú 30 decibelov, prípustné hodnoty by nemali prekročiť 45 – 50 decibelov, skutočný stav v noci je 66,3 a cez deň 74,5 decibelov.

Prekročenie normy prevyšuje 20 percent. Krajský úrad životného prostredia v Prešove nameral aj vysoké hodnoty splodín. Podľa vyjadrenia ďalšieho člena OZ Táborisko Dušana Dajča prípojky sú vedené plytko pod cestou, hrozí riziko prasknutia vodovodného a plynového potrubia. Vodiči tu nerešpektujú obmedzenú rýchlosť na 40 km za hodinu a policajti priestupky nepokutujú. Problém si roky medzi sebou presúvajú mestské, krajské a štátne inštitúcie.

Michal Kozák z OZ Táborisko uviedol, že chodník sa mu posúva smerom do záhrady a narušil mu oplotenie. Podnet sa rozhodli podať na primátora Hagyariho preto, lebo „dane platíme mestu, mňa zastupuje primátor. Zákon o obecnom zriadení hovorí, že len primátor je partnerom pre rokovania so štátnymi orgánmi. Nás žiadny minister neprijme na rokovanie,“ uviedol Kozák.

Podľa neho aj obyvatelia Táboriska majú nárok na štandardné životné prostredie a nemienia sa svojich požiadaviek vzdať. Súvislosť medzi podaním podnetu na prokuratúru a voľbami do VÚC, kde Hagyari kandiduje za župana, členovia združenia odmietajú. „Dištancujeme sa od toho, že chceme niekomu uškodiť alebo niekomu inému pred voľbami pomôcť. Jednoducho, naša trpezlivosť má určité limity,“ povedal ďalší člen združenia Peter Stachura. Reakciu primátora Pavla Hagyariho sa nepodarilo získať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu