Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V automobilke PSA mali prvý prípad novej chrípky

PSA Peugeot Citroën Slovakia
PSA Peugeot Citroën Slovakia

TRNAVA – Prvý prípad chrípky typu A(H1N1) zaznamenali minulý týždeň aj medzi zamestnancami trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën Slovakia. Podľa hovorcu automobilky Petra Šveca je však už nakazený zamestnanec zdravý a ostatným pracovníkom nebezpečenstvo nákazy nehrozí.

„Išlo o Francúza, u ktorého bol vírus identifikovaný bezprostredne po jeho návrate z Francúzska. Po okamžitej karanténe a niekoľkodňovej liečbe je od pondelka opäť naplno v práci,“ uviedol Švec. Dodal, že zároveň identifikovali viac ako 30 ľudí, ktorí s nakazeným zamestnancom prišli v práci do kontaktu. „Všetci sa podrobili lekárskemu vyšetreniu, ktoré ani v jednom prípade nepotvrdilo prítomnosť vírusu,“ doplnil Švec.

Podľa neho sú na podobné situácie pripravení. „Máme spracovaný kompletný plán na udržanie aktivít závodu, ktorý počíta od určitého percenta práceneschopnosti pre chrípku aj s celoplošným použitím ochranných rúšok,“ spresnil. Zásoby ochranných rúšok sú podľa neho už teraz na takej úrovni, že by pre celý závod vystačili na približne dva týždne. Podľa Šveca práceneschopnosť denne monitorujú a zriadili aj krízový štáb, ktorý koordinuje preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia chrípky. „V rámci plánu preventívnych opatrení žiadame zamestnancov aby v prípade chrípkového ochorenia zostali doma, pričom majú možnosť čerpať náhradné voľno alebo dovolenku. V prípade nárastu ochorení sme schopní u kľúčových technických pozícií zaviesť takzvanú teleprácu, aby sme znížili možnosť ochorenia,“ spresnil Švec.

Ako informovala Dagmar Kollárová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave, pri výskyte chrípky typu A (H1N1) konzultujú so zamestnávateľmi ďalší postup. Okrem automobilky PSA sa nová chrípka podľa nej nevyskytla v žiadnom závode.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu