Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ÚVZ: Počet chorých na chrípku bude rásť

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko zatiaľ nemá vážne problémy s chrípkou, hygienici však predpokladajú, že pacientov s týmto vírusovým ochorením bude pribúdať.

Novinárom to dnes povedali zástupcovia Úradu verejného zdravotníctva. Chrípkovej epidémii čelí susedná Ukrajina, chorobe tam podľahlo 70 ľudí a počet nakazených presiahol štvrť milióna. Na Slovensku zatiaľ zavreli niekoľko škôl. Pohyb na spoločných hraniciach, kde platí sprísnený režim, je menší ako v predchádzajúcich dňoch.

"Očakávame zvýšený počet jednak bežnej sezónnej chrípky a taktiež zvýšený počet pandemickej chrípky A (H1N1)," uviedol vedúci odboru epidemiológie úradu Ján Mikas. Nedokázal však odhadnúť, kedy by choroba mohla na Slovensku naplno prepuknúť. Mierny nárast chrípky obvykle hygienici evidujú začiatkom decembra; situácia sa následne zvykne upokojiť počas Vianoc a počet chorých narastá zas po sviatkoch v januári. Najvyššie počty chorých hygienici zvyčajne evidujú na prelome januára a februára.

Počas minulého týždňa zaznamenali hygienici na Slovensku takmer 55.500 akútnych respiračných ochorení vrátane sezónnej chrípky, čo bolo o 15.000 prípadov menej ako vlani v rovnakom období. "Epidemiologická situácia k dnešnému dňu je zatiaľ relatívne priaznivá, zodpovedá obdobiu a situácii ako v každoročnej chrípkovej sezóne," poznamenal hlavný hygienik Ivan Rovný. Pre chrípku bolo v predchádzajúcom týždni zatvorených päť materských a deväť základných škôl. Mikas upozornil, že vyučovanie bude prerušené aj na ďalších školách.

Slovensko doteraz evidovalo 180 prípadov novej chrípky A (H1N1). Väčšina z infikovaných si podľa Mikasa zrejme doniesla ochorenie z okolitých európskych krajín. Slovensko zatiaľ nezaznamenalo žiadne úmrtie spôsobené týmto nebezpečných vírusom.

Oddialiť prenos chrípky z Ukrajiny na Slovensko má podľa odborníkov aj sprísnený režim na spoločnej hranici. Od dnešného rána sú pre peších uzatvorené dva hraničné priechody vo Veľkých Slemenciach a Ubli. Cestujúcich môžu okrem policajtov a colníkov skontrolovať aj lekári a v prípade ochorenia im zakázať vstup do krajiny. "Nechávame na lekárovi, nech on zváži mieru ohrozenia verejného zdravia a rozhodne o prípadnom vpustení či nevpustení dotyčnej osoby cez hranice," dodal Rovný. Prísnejšie kontroly však podľa Mikasa nemôžu prenos ochorenia zastaviť, len zdržať. "Počíta sa, že tento vírus sa bude šíriť tak či tak," dodal.

Rovný tvrdil, že pohyb na slovensko-ukrajinských hraniciach je menší ako v minulých dňoch. "Včera bol vo Vyšnom Nemeckom čulý ruch, dnes nám hlásili kde-tu jedno auto," doplnil. Nižší počet peších na hraniciach potvrdil aj hovorca generálneho riaditeľa colného riaditeľstva Vojtech Jakab. "Čo sa týka peších, je pohyb slabší ako doteraz. Pri preprave tovaru sme zníženie zatiaľ nepocítili," zhodnotil.

Obyvateľom prihraničných obcí má v prevencii pred chrípkovým ochorením pomôcť aj zhruba 300.000 ochranných rúšok. Za najúčinnejší spôsob boja s chrípkou však Rovný označil očkovanie; prevenciou je tiež pravidelný prísun tekutín a vitamínov, umývanie rúk, zvyšovanie odolnosti organizmu cvičením či otužovaním a vyhýbanie sa hromadným podujatiam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu