Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Brutálne zavraždil dôchodcu, dostal 13 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Na trinásť rokov väzenia v ústave s maximálnym stupňom stráženia odsúdil Okresný súd Košice I Rastislava H. (25 ) z Bidoviec za vraždu dôchodcu v byte na Petzvalovej ulici v Košiciach z februára 2008. Uznal ho vinným, že 67-ročnému mužovi spôsobil 37 rán viacerými kuchynskými nožmi i vidličkou a nakoniec mu rozbil hlavu drevenou guľou.

Súd dospel k záveru, že príčinou konfliktu bol sexuálne motivovaný návrh dôchodcu, ale neprijal verziu obhajoby o tom, že mladý muž sa bránil. Reakcia Rastislava H. bola podľa rozsudku zjavne neprimeraná k nebezpečenstvu, ktoré mu od veľmi opitého staršieho muža mohlo hroziť. Predseda senátu zdôraznil, že byt nebol zamknutý a tak obžalovaný mohol utiecť. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal, obhajca sa k možnému odvolaniu na pojednávaní nevyjadril.

Súd mladíkovi uložil aj ambulantné ochranné protialkoholické liečenie a ochranný dohľad v trvaní troch rokov. Takmer rovnako ustálil na základe dôkazov skutok v roku 2008 aj iný senát okresného súdu. Obžalovanému však vymeral prísnejší trest, 17 a pol roka väzenia. Krajský súd tento rozsudok zrušil a nariadil okresnému súdu doplniť dokazovanie. Po zmene predsedu senátu prípad začal nový senát pojednávať od začiatku. Tentokrát právne kvalifikoval skutok odlišne. Podľa neho Rastislav H. nemohol vedieť, že útočí na osobu staršiu ako šesťdesiat rokov, čo je podľa zákona chránená osoba a za jej vraždu platí trestná sadzba od 20 do 25 rokov.

Skutok preto posudzoval podľa miernejšej sadzby od 15 do 20 rokov. Rastislavovi H. vymeral mimoriadne znížený trest, teda pod dolnú hranicu trestnej sadzby. Mimoriadne znížený trest dostal aj prvým rozsudkom. Súd to aj tentokrát odôvodnil najmä tým, že konflikt podľa dôkazov čiastočne vyvolal dôchodca a mladý muž vraždu spáchal v zlom psychickom stave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu