Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Štatistický úrad začal s prípravami na sčítavanie obyvateľstva

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Pracovníci Štatistického úradu už začali s prípravami na sčítanie obyvateľov, domov a bytov, ktoré sa uskutoční o dva roky. Na rozdiel od posledného sčítania, ktoré prebehlo v roku 2001, sa budú dať výsledky porovnať s krajinami Európskej únie. Údaje bude možné po novom vyplniť aj cez internet. Informovali o tom zástupcovia Štatistického úradu.

"V súčasnosti sa pripravuje predovšetkým územná príprava sčítania. Zabezpečujú sa podmienky, aby sa sčítanie uskutočnilo celoplošne tak, aby boli sčítané všetky osoby a všetky domy a byty," poznamenal riaditeľ odboru štatistiky obyvateľstva Marián Horecký. Úrad pripravuje mapy osídlení, na základe ktorých budú vytvorené sčítacie obvody, doplnil.

Pri organizácii je dôležitá aj príprava sčítacích tlačív s informáciami, ktoré sa budú vyhodnocovať. "V súčasnosti prebieha testovanie zrozumiteľnosti otázok (sčítacích tlačív) a testovanie ich použiteľnosti pri ďalšom spracovaní," dodal.

Sčítanie ľudu poskytne nové údaje o demografickej, kultúrnej, vzdelanostnej, sociálnej a ekonomickej situácii. Zaktualizujú sa tak napríklad informácie o národnostnom zložení obyvateľstva, príslušností ľudí k vierovyznaniam, počte detí v rodinách či úrovni bývania a technickom vybavení bytov a domov.

Sčítanie prebehne v roku 2011 vo všetkých krajinách Európskej únie. "Zbierané údaje budú medzinárodne porovnateľné. Zabezpečuje to porovnateľná metodika, definície a číselníky vo všetkých krajinách EÚ," tvrdil Horecký.

Sčítanie obyvateľstva bude stáť podľa skorších informácií viac ako 900 miliónov korún (necelých 30 miliónov eur).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu