Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Deväť obcí v okolí Revúcej má kontaminovanú vodu!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RIMAVSKÁ SOBOTA - Obyvateľom deviatich obcí v okolí Jelšavy tečie z kohútikov kontaminovaná voda. Jej pitie zakázal v stredu regionálny úrad verejného zdravotníctva, vodu pravdepodobne znečistila asfaltová izolácia, z ktorej do prehrdzaveného potrubia prenikol aromatický uhľovodík fluorantén.

Hygienici v Rimavskej Sobote o tom informovali na svojej internetovej stránke.

Pracovníci RÚVZ zistili v časti Muránskeho vodovodu približne dvojnásobné prekročenie povolenej hodnoty aromatických uhľovodíkov.

Voda je znečistená v meste Jelšava a v obciach Revúcka Lehota, Chyžné, Lubeník, Magnezitovce, Gemerské Teplice, Gemerský Sad, Hucín a Šivetice. Oddnes rána v postihnutých oblastiach so 7530 obyvateľmi začala vodu dovážať cisterna.
 

Voda nie je podľa hygienikov životu nebezpečná a ľudia ju môžu používať napríklad na splachovanie, pranie a krátkodobo aj na sprchovanie.

K znečisteniu dochádza za obcou Mokrá Lúka. Hygienici namerali 0,21 až 0,24 mikrogramu na liter, povolená hodnota je 0,1 mikrogramu. Za hodnotu, pri ktorej neboli pozorované negatívne vplyvy na zdravie ľudí, sa podľa smernice Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) považuje hodnota štyri mikrogramy na liter v pitnej vode, upozornil RÚVZ.

"Mali sme tu včera menšiu paniku. Niektorí občania tvrdili, že majú z kontaminovanej vody hnačky a vyrážky. Hygienici nás však ubezpečili o tom, že z vody takéto problémy byť nemôžu," povedal primátor Jelšavy Milan Kolesár. Podľa jeho slov do mesta prichádza cisterna trikrát za deň a chodí po viacerých uliciach.

„Na niekoľko minút zastane a ľudia si môžu nabrať zásoby pitnej vody. No pár Jelšavčanov sa už stihlo sťažovať, že cisterna sa na jednom mieste zdrží veľmi krátko. Verím, že takéto starosti sa čoskoro skončia,“ dodal Kolesár.
      

Riaditeľ RÚVZ tvrdí, že voda sa vyčistí vo veľmi krátkom čase. "Podľa mojich informácií sa na tom intenzívne pracuje. Už boli znova odobrané ďalšie vzorky a čaká sa na výsledky."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu