Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Vodu vozia v cisterne, vo vodovode našli strunovca!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Obyvatelia obce Šumiac v okrese Brezno nemôžu používať vodu z tamojšieho verejného vodovodu na pitie.

Rozhodol o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici ešte 27. augusta po tom, ako sa v tejto vode potvrdil výskyt živočícha strunovca vodného. Odvtedy vodári v spolupráci s obcou zabezpečujú denný dovoz pitnej vody cisternou. Ako dnes informovala hovorkyňa banskobystrického úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová, hoci strunovec vodný nie je ľudským parazitom a neohrozuje zdravie ľudí, vodu, v ktorej sa vyskytuje, nie je možné využívať ako pitnú, keďže tento červovitý živočích je viditeľný voľným okom. Zdravotne bezchybná pitná voda nesmie obsahovať živé organizmy ani mikroorganizmy.

Zákaz používania vody zo šumiackeho vodovodu na pitné účely trvá aj napriek tomu, že vzorky vody z opakovanej kontroly 30. augusta už vyhovovali limitom vo všetkých stanovených ukazovateľoch. „Stredoslovenská vodárenská spoločnosť Veolia ako prevádzkovateľ verejného vodovodu je totiž povinný urobiť nápravu, zdokumentovať opatrenia na riešenie tejto situácie a predložiť aj rozbory vzoriek vody. Až na základe tejto kompletnej dokumentácie, ktorá by mala byť súčasťou žiadosti rozhodnutia o zákaze používania vody na pitné účely, môže Regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodnutie o zákaze zrušiť,“ informovala Tolnayová.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zároveň vyzval starostu Šumiaca, aby upozornil všetkých občanov napojených na verejný vodovod, že si musia vo vlastnom záujme vo vodovodoch svojich rodinných domov prepláchnuť potrubia, vyčistiť vodovodné rozvody, odmontovať a vypláchnuť sitká na vodovodných kohútikoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu