Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kritizujú útok na slovenskú ambasádu v Budapešti

Slovenské veľvyslanectvo v Budapešti
Slovenské veľvyslanectvo v Budapešti (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ – Teroristický akt, akt nepriateľstva, či odsúdenia hodný čin. Tak označujú útok na slovenské veľvyslanectvo v Budapešti. Najostrejšie vystupuje SNS.

Ján Slota žiada slovenskú vládu, aby v súvislosti s útokom na naše veľvyslanectvo v Budapešti zaslala maďarskému premiérovi nótu. Od prezidenta chcú národniari, aby udalosť riešil so svojím maďarským partnerom. Slovákom, pomýšľajúcim na odvetu, Slota odkazuje, aby sa neznižovali na úroveň tých, "ktorí v záujme nacionalizmu a veľkomaďarského šovinizmu útočia na suverénnu krajinu Európskej únie."

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo znepokojenie nad incidentom, no zároveň zdôraznilo, že ide o ojedinelý kriminálny čin.

Na slovenské veľvyslanectvo v Budapešti dopadli dve fľaše s neznámou tekutinou. Podľa doterajších zistení mohlo ísť o takzvaný molotovov koktail. Fľaše dopadli pred dvere zastupiteľského úradu, no našťastie nezačali horieť. Nikto sa preto pri incidente nezranil a zaznamenali len minimálne materiálne škody. Prípad vyšetruje maďarská polícia. Tá má aj video útoku. Podľa záznamu sa útoku dopustil jediný páchateľ, polícia momentálne pracuje na jeho identifikácii.

Útok odsúdilo celé maďarské politické vedenie vrátane prezidenta Sóloyma, premiéra Gordona Bajnaiho a predsedníčky parlamentu Katalin Sziliovej.

Vzťahy medzi oboma štátmi sú dlhodobo napäté. K ich zhoršeniu prispela minulý týždeň diplomatická roztržka pre odopretie vstupu maďarskému prezidentovi na Slovensko. Sólyom chcel v Komárne v deň výročia okupácie bývalého Československa vojskami Varšavskej zmluvy odhaliť sochu uhorského kráľa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu