Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sólyom: Útok na veľvyslanectvo je neospravedlniteľný!

László Sólyom
László Sólyom (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Kancelária maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma reagovala na útok na slovenské veľvyslanectvo v Budapešti so znepokojením, jednoznačne ho odsúdila. Informuje o tom agentúra MTI.

"Prezident je presvedčený, že podobné násilné činy sú za každých okolností neospravedlniteľné a vážne poškodzujú vzťahy Maďarska a Slovenska," uvádza sa v stanovisku Sólyomovho úradu. Prezident zároveň dúfa, že bezpečnostné orgány nájdu páchateľov a tí sa budú za svoje činy čo najskôr zodpovedať.

Podľa maďarskej diplomacie incident vážne poškodil imidž krajiny a ešte viac skomplikoval vzťahy medzi oboma susednými štátmi. "Incident je nielenže v rozpore s medzinárodným a maďarským právom, ale zatemňuje aj pohľad na Maďarsko, poškodzuje naše záujmy a ešte viac brzdí vyriešenie otázok súvisiacich s našimi bilaterálnymi vzťahmi," vyhlásila hovorkyňa maďarského ministerstva Zsuzsanna Mátraiová.

Na slovenské veľvyslanectvo v Budapešti dopadli v noci dve fľaše s neznámou tekutinou. Podľa doterajších zistení mohlo ísť o takzvaný molotovov koktail. Fľaše dopadli pred dvere zastupiteľského úradu, no našťastie nezačali horieť. Nikto sa preto pri incidente nezranil a zaznamenali len minimálne materiálne škody. Prípad vyšetruje maďarská polícia.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo znepokojenie nad incidentom, no zároveň zdôraznilo, že ide o ojedinelý kriminálny čin. Podľa rezortu útok pripomína, že slovensko-maďarské vzťahy prežívajú obdobie, ktoré si vyžaduje zvýšenú citlivosť v prístupe k vzájomným vzťahom. Ministerstvo pri tejto príležitosti opakovane zdôrazňuje "potrebu normálneho štandardného dvojstranného dialógu medzi slovenskými a maďarskými predstaviteľmi na všetkých úrovniach".

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár hovorí o čine ako o dôkaze vyhrocovania slovensko–maďarských vzťahov. Podľa neho sa stalo vyhrocovanie vzťahov medzi krajinami agendou súčasnej slovenskej vlády a je načase zastaviť slovensko–maďarské trenice. "To nemusí byť koniec a toho sa ja obávam,“ uviedol v súvislosti s incidentom v Maďarsku Bugár. Zároveň takýto útok jednoznačne odsúdil. Most-Híd tvrdí, že v diplomatickom spore okolo neuskutočnenej návštevy maďarského prezidenta v Komárne zlyhala tak slovenská ako aj maďarská diplomacia. Bugár zdôraznil, že bolo chybou nepozvať na minulotýždňové odhalenie sochy sv. Štefana zástupcov slovenskej strany.

Strana maďarskej koalície má iný názor ako strana jej odídencov. Vydala stanovisko, že "za terajšiu napätú situáciu vo vzťahoch medzi Slovenskom a Maďarskom je zodpovedný Robert Fico a Ivan Gašparovič, ktorí minulý týždeň vyslovene provokovali slovenských neonacistov na atak v Komárne". Aj SMK na čele s Pálom Csákym však útok odsúdila. Za "nevídanú provokáciu" označila okrem diplomatickej nóty, ktorú vláda SR vydala minulý týždeň v súvislosti s plánovanou návštevou Sólyoma v Komárne, aj prijatý jazykový zákon a "neodborne pripravený" zoznam dvojjazyčných geografických názvov z dielne Ministerstva školstva SR.



Bugár: Utok na slovenskú ambasádu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu