Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kauza emisie: Žitňanská podala trestné oznámenie

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v kauze predaja voľných emisných kvót dnes podala na Generálnu prokuratúru poslankyňa Národnej rady za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Podľa nej sú argumenty o nevýhodnosti predaja kvót dostatočné na to, aby sa prestalo hovoriť len o politickej zodpovednosti a hovoriť by sa malo už aj o zodpovednosti trestnoprávnej. "My si myslíme, že je tu podozrenie zo spáchania trestných činov zneužitia právomocí verejného činiteľa a porušenia povinností pri správe cudzieho majetku," zdôvodnila svoj krok Žitňanská.

SDKÚ-DS predbehla v podaní trestného oznámenia v tejto kauze občianka z Kysuckého Nového Mesta v polovici júna. Žitňanská skonštatovala, že politik najprv musí využiť všetky politické prostriedky a až potom by mal pristúpiť k takémuto riešeniu. "Pre politika je trestnoprávne podanie ten posledný krok, ktorý musí urobiť," uviedla poslankyňa.

Premiér Robert Fico sa podľa Žitňanskej nemôže zbaviť zodpovednosti za nevýhodný predaj, pri ktorom podľa opozičných politikov prišlo Slovensko o viac ako 66 mil. eur (asi o 2 miliardy Sk). Za dôvody, prečo je Fico za predaj zodpovedný, označila to, že sa to udialo za jeho vlády a obchod mohol zrušiť, ešte keď mu to navrhoval minister životného prostredia Ján Chrbet. "Namiesto toho odvolal ministra Chrbeta. A teraz je už ten tlak taký veľký, že aj premiér pochopil, že táto zmluva sa nemôže plniť," povedal Žitňanská.

Slovensko predalo voľné emisné kvóty vlani v novembri za 5,05 eura za tonu. Dohromady predalo firme Interblue Group 15 miliónov ton voľných emisných kvót. Podľa dodatku k zmluve o predaji kvót skleníkových plynov z 2. decembra 2008 by mala SR dostať od nákupcu ďalšie euro za každú predanú tonu voľných emisných kvót. Doplatok vo výške 15 miliónov eur by mala firma Interblue Group vyplatiť do konca tohto roka. Minister Turský sa má s predstaviteľmi Interblue Group stretnúť do konca augusta mimo územia SR a dosiahnuť obojstrannú dohodu o ďalšom postupe. Podľa Žitňanskej má súčasný minister životného prostredia pred sebou ťažkú úlohu, pretože zmluva je nevýhodná pre Slovenskú republiku.

"Pokiaľ sa nedohodne s druhou zmluvnou stranou, s Interblue Group, tak vlastne bez škôd pre SR sa nemá ako z tejto zmluvy dostať. Tak som zvedavá, či sa dokáže dohodnúť s firmou Interblue Group," povedala. Ak sa predsa len Turský dokáže dohodnúť s firmou, ktorá od Slovenska emisné kvóty kúpila, bude to podľa Žitňanskej len ďalšia indícia o prepojení vládnych politikov s Interblue Group. "Pretože, keď sa na to pozrieme ekonomicky, tak ekonomicky uvažujúci zmluvný partner z takejto zmluvy dobrovoľne nevycúva," skonštatovala Žitňanská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu