Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovenská pospolitosť chystá protest v Š. Michaľanoch

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Extrémistické občianske združenie Slovenská pospolitosť pripravuje na víkend protest vo východoslovenskej obci Šarišské Michaľany, kde uplynulý víkend dvojica mladíkov zo susednej rómskej osady napadla dôchodcu. Združenie to napísalo na svojej internetovej stránke, na ktorej vyhlásilo "národnú mobilizáciu".

Obecný úrad zatiaľ písomné oznámenie združenia o konaní akcie nedostal, starosta dediny už požiadal o pomoc políciu. Tá bude situáciu monitorovať. Stretnutie je naplánované na sobotné popoludnie pred obecným úradom. Rozhodnutie zorganizovať protest zdôvodnili autori výzvy údajnými útokmi Rómov na majoritné obyvateľstvo obce.

"Preto je najvyšší čas, aby sme ukázali, že my, národne uvedomelí Slováci a uvedomelé Slovenky, sa na rozdiel od Fica či Slotu dokážeme za svoj národ postaviť nielen rečami, ale i činmi," uviedli vo výzve. "Národne uvedomelých Slovákov a uvedomelé Slovenky" vyzvali, aby "odhodili strach, požičali si peniaze na cestu" a urobili všetko pre to, aby sa mohli po sobote nazývať "bojovníkmi za národ".

Príslušníkov rómskeho etnika nazvali v texte výzvy cigánmi, väčšinové obyvateľstvo zas označili rasistickým spojením "biela populácia". Na obecnom úrade v Šarišských Michaľanoch sa o akcii Slovenskej pospolitosti dozvedeli podľa prednostky Magdalény Bilskej z internetovej výzvy Slovenskej pospolitosti.

"Nijaké písomné oznámenie o konaní verejného zhromaždenia sme doteraz nedostali," tvrdila. Starosta obce Jozef Brendza informoval o plánovanej aktivite okrem polície aj starostu Ostrovian, z ktorých útočníci na dôchodcu pochádzali; hovoril aj so starostom neďalekých Jarovníc, kde žije početné rómske etnikum.

"Spoliehame sa na políciu, ktorú sme požiadali o pomoc," dodal. Poznamenal, že atmosféra v obci je zatiaľ pokojná. Polícia bude podľa hovorkyne policajného prezídia Andrei Polačikovej situáciu monitorovať dostatočným počtom síl a prostriedkov.

"Ku konkrétnym opatreniam sa z taktických dôvodov nebudeme vyjadrovať," dodala. Osadníci zo susedných Ostrovian, kde žijú prevažne Rómovia, v sobotu napadli 67-ročného hospodára futbalového zväzu v Šarišských Michaľanoch, ktorý sa im pokúšal zabrániť v krádeži televízora. Dôchodcu podľa polície zbili palicou od metly a spôsobili mu viaceré tržné rany na hlave a tvári; muž prišiel o oko.

Polícia obvinila z ublíženia na zdraví dvoch mladíkov vo veku 15 a 16 rokov. Pospolitosť sa vo výzve odvolala na akcie českých nacionalistov. Podobné stretnutie pravicových extrémistov zorganizovala extrémistická Dělnícka strana v českom Litvínove, výsledkom pochodu cez prevažne rómske sídlisko Janov boli zranení na strane pravicových extrémistov aj policajtov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu