Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Topoľčiansku nemocnicu odpojili od teplej vody

NITRA/TOPOĽČANY – Nemocnicu v Topoľčanoch dnes ráno odpojili od teplej vody. Dôvodom je, že nezaplatila do konca júna 400 tisíc eur, čo je časť jej dlhu za energie, ktorý má voči dcérskej energetickej spoločnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja ENERGO-SK.

„Dodávku teplej vody sme zastavili o 8:00 v celom areáli nemocnice. Teraz budeme čakať na ďalšie kroky kraja,“ uviedol riaditeľ ENERGO-SK Dušan Valkovič. Krajský lekár Ľubomír Ševčík reagoval, že riaditeľ nemocnice ho ubezpečil, že pacienti nie sú žiadnym spôsobom postihnutí a nemocnica dodržuje zákon o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Spor nemocnice s ENERGO-SK o zaplatení dlhu sa ťahá už dlhší čas. Nedávno tu obmedzili dodávku teplej vody na lôžkovom oddelení, tiekla len od 6:00 do 14:00. Zvyšné oddelenia vypli úplne a v bytovke patriacej Nemocnici Topoľčany tiekla len raz do týždňa. Dodávky obnovili po zaplatení časti dlhu v polovici júna. Dlh topoľčianskej nemocnice predstavuje zhruba 820 tisíc eur, v júni zaplatila 132 775 eur a ešte predtým uhradila tri faktúry vo výškach 53 110 eur, 165 969 eur a 12 000 eur. Ďalších 400 tisíc eur mala podľa ústnej dohody zaplatiť do 30. júna, na splátkovom kalendári sa doteraz s ENERGO-SK nedohodla.

„Nemocnica dodržala všetko, čo bolo dohodnuté na rokovaniach s Nitrianskym samosprávnym krajom, pričom kraj opätovne nedodržal to, čo sľúbil,“ povedal riaditeľ nemocnice Martin Naništa. Podľa neho uhradenie sumy znemožnili členovia predstavenstva ENERGO-SK. „Keďže nemocnica nevie jednorazovo získať taký veľký objem peňazí, bola dohodnutá finančná spolupráca s firmou, ktorá sa zaoberá reštrukturalizáciou. Zmluva zo strany ENERGO-SK podpísaná nebola, dovolím si tvrdiť, že účelovo,“ povedal Naništa.

Dlhy voči spoločnosti ENERGO-SK má aj nemocnica v Leviciach. Nedávno tam fungovali dodávky teplej vody v obmedzenom režime od 6:00 do 14:00, opätovne ich obnovili potom, čo nemocnica zaplatila 200 tisíc eur z celkového dlhu 300 tisíc eur. Nemocnice zdôvodňujú neplatenie tým, že ENERGO-SK fakturuje neúmerne vysoké ceny za dodávky energií. Podľa Naništu sú budovy prekurované a nemocnica to nemôže regulovať. Žiada preto späť do svojej správy dve kotolne, ktoré chce zrekonštruovať na vlastné náklady. Zvyšné dve zrekonštruovala ENERGO-SK, ktorú zriadil kraj s cieľom ušetriť na nákladoch za energie vo svojich budovách. Nemocnice Topoľčany a Levice patria kraju, v správe ich majú neziskové organizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu