Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Detvianski strojári čakajú na mzdy už sedem rokov

DETVA - Takmer sedem rokov čakajú bývalí zamestnanci skrachovaných strojární PPS Detva Holding na vyplatenie miezd a odstupného. Približne 40 miliónov korún (1,33 milióna eur), ktoré im bývalý zamestnávateľ dlhuje, bolo zablokovaných pre súdny spor konkurzných správcov strojární.

Zatiaľ nie je isté, či sa spor napriek rozhodnutiu Najvyššieho súdu znova neotvorí, povedal predseda tamojších odborov Stanislav Ľupták.

Verdikt Najvyššieho súdu v prospech zamestnancov z konca apríla by ešte mohlo zvrátiť dovolanie. Lehota na podanie tohto opravného prostriedku by mala podľa Ľuptáka uplynúť 5. júla, napriek tejto možnosti je však rozsudok právoplatný. Peniaze z predaja majetku strojární chcel vysúdiť konkurzný správca pôvodnej firmy Podpolianske strojárne Detva, tá však zamestnancom nič nedlhuje.

"Ja som viazaný pokynom konkurzného súdu, ten som ešte nedostal" povedal k možnému termínu vyplatenia dlžných peňazí zamestnancom konkurzný správca PPS Detva Holding Vladimír Rybovič.

PPS Detva Holding vznikol transformáciou Podpolianskych strojární Detva v roku 1997 po tom, čo sa pôvodný podnik dostal do finančných problémov. Konkurzný správca materskej firmy Milan Migo tvrdil, že presunom majetku do nového podniku boli ukrátení veritelia pôvodných strojární. Správca preto od PPS Detva Holdingu, na ktorý bol neskôr tiež vyhlásený konkurz, požadoval za prevody majetku náhradu takmer 1,5 miliardy korún (asi 49,8 milióna eur). Súdny spor sa ťahá už niekoľko rokov.

Zamestnanci si v júni roku 2003 vynútili predaj PPS Detva novému majiteľovi 30-hodinovou blokádou frekventovanej cesty medzi Zvolenom a Lučencom. Firma im už dlhší čas nevyplácala mzdy a veritelia vtedy predaj podniku odkladali. Majetok strojární získalo konzorcium, ktorého členom bola aj spoločnosť Sitno Holding exministra hospodárstva Ľudovíta Černáka.

Pokiaľ sa nič mimoriadne nestane, mohlo by približne 1300 bývalých zamestnancov strojární dostať svoje peniaze podľa Ľuptáka na jeseň. Za čakanie však nedostanú žiadne úroky z omeškania. V niektorých prípadoch sa svojej výplaty ľudia nedožili a peniaze dostanú pozostalí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu