Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Časť odborárov naďalej trvá na zvyšovaní platov zdravotníkov

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS), ktorý má viac ako 30.000 členov, naďalej žiada zvýšenie platov lekárov a sestier.

Jeho požiadavku môže napokon podporiť aj menšie Lekárske odborové združenie (LOZ), hoci nedávno jeho predstavitelia vyhlásili, že sú pripravení vzdať sa rastu miezd. Povedali to predsedovia obidvoch organizácií. Riaditelia nemocníc naznačili, že pre hospodársku krízu zrejme na zvyšovanie platov nebudú mať peniaze.

"Chceme udržať zárobkovú úroveň na úrovni roka 2008," povedal o reálnych príjmoch zdravotníkov predseda SOZZaSS Anton Szalay. Ich platy by sa preto podľa neho mali zvýšiť o úroveň vlaňajšej inflácie, teda o päť percent. Keďže s predstaviteľmi riaditeľov nemocníc sa odborári zatiaľ nedohodli, úroveň rastu miezd určí pravdepodobne rozhodca, dodal.

K požiadavke zvýšiť platy sa napokon možno pripojí aj LOZ. V prvej polovici mája združenie pritom oznámilo, že je ochotné súhlasiť so zachovaním miezd na vlaňajšej úrovni. Očakáva však, že ministerstvá zdravotníctva a práce začnú pripravovať zmeny, ktoré by zdravotníkom mohli priniesť daňové úľavy za nadčasovú prácu či výhodnejšie podmienky pri odchode do dôchodku, zhrnul jeho predseda Marian Kollár. Ministerstvo práce už skôr oznámilo, že zvýhodnenie lekárov či sestier pri odchode do dôchodku by diskriminovalo iné profesie.

Prezident Asociácie fakultných nemocníc Jaroslav Šajty aj šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko reagovali na požiadavku päťpercentného rastu miezd zdržanlivo. Zvýšenie platov bude podľa nich závisieť od toho, koľko peňazí budú nemocnice dostávať od zdravotných poisťovní.

Zdroje poisťovní by sa podľa skoršieho odhadu Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku HPI mali v tomto roku zvýšiť minimálne o 41 miliónov eur (1,2 miliardy korún) na 3,29 miliardy eur (asi 99 miliárd korún). V závere minulého roka, keď sa ešte očakávalo, že kríza zasiahne Slovensko v menšej miere, však HPI počítalo s príjmami poisťovní 3,64 miliardy eur (109,66 miliardy korún).

V predchádzajúcom období odbory presadili rast platov zdravotníkov v lôžkových zariadeniach. Napríklad vlani sa vo fakultných nemocniciach zvýšili o desať a v ostatných o sedem percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu