Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Druhý prípad novej chrípky potvrdili u dieťaťa!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko má druhý prípad novej chrípky. Nebezpečný vírus lekári potvrdili u dieťaťa pacienta, u ktorého odhalili ochorenie skôr v tomto týždni.

Novinárov dnes o tom informoval hlavný hygienik Ivan Rovný. Prvý prípad tejto chrípky na Slovensku potvrdili lekári u 37-ročného muža po jeho návrate zo Spojených štátov. Manželka, ktorá s ním bola v USA, sa vírusom nenakazila.

"U dieťatka, ktoré bolo včera hospitalizované spolu s rodičmi, bola potvrdená prítomnosť vírusu chrípky A (H1N1)," povedal Rovný. Chlapca hospitalizovali na Klinike infektológie a geografickej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave spolu s rodičmi. Lekári pôvodne nepredpokladali, že dieťa na novú chrípku ochorie. Malý chlapec totiž s rodičmi v USA nebol.

"Dieťatko je momentálne v uspokojivom, veľmi dobrom stave," doplnila Katarína Holečková z detského oddelenia kliniky infektológie. Primár kliniky Vladimír Rolný potvrdil dobrý zdravotný stav aj u otca dieťaťa. "Muž je bez teploty, jeho klinický stav je uspokojivý," poznamenal.

O mužovom prepustení z nemocnice by malo rozhodnúť konzílium lekárov v pondelok. Návrat malého chlapca do domáceho liečenia bude podľa Holečkovej závisieť od jeho zdravotného stavu. "Ak bude zdravotný stav dieťaťa dobrý, budeme ho môcť prepustiť tiež," dodala Holečková. Lekári kontaktovali tiež starých rodičov a švagrinú, ktorí sa o dieťa s potvrdeným vírusom chrípky A (H1N1) starali.

Na palube lietadla, ktorým sa nakazený muž 22. mája vrátil z USA, bolo ďalších sedem Slovákov. "Ich zdravotný stav je zatiaľ dobrý," povedal Rovný.

Národné referenčné centrum analyzuje ďalších 12 biologických vzoriek, výsledky štyroch z nich by mali byť známe ešte v priebehu dneška.

Vírusom novej chrípky sa zatiaľ nakazilo viac ako 15.000 ľudí v 55 krajinách sveta. Následkom ochorenia podľahla takmer stovka ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu