Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Základné fakty o novej chrípke

BRATISLAVA - Otázky a odpovede o takzvanej prasacej chrípke (novej chrípke A(H1N1), ktorej prvý prípad dnes potvrdilo aj Slovensko:

O aký druh ochorenia ide?
Chrípkový vírus typu H1N1 spôsobuje ochorenie dýchacích ciest u prasiat. Novoobjavený typ vírusu A(H1N1), ktorý je kombináciou prasacieho, ľudského a vtáčieho chrípkového vírusu, postihuje dýchacie cesty človeka. Je nákazlivejší ako jeho predchodca a môže spôsobiť smrť.

Ako sa nákaza prenáša?
Vírus sa šíri vzduchom, najčastejšie kýchaním. Prenos je možný zo zvieraťa na človeka, ale aj z človeka na človeka (má pandemický potenciál). Nákaza potravou sa nepreukázala, tepelná úprava mäsa však vírus zničí.

Ako sa ochorenie prejavuje?
Nakazení ľudia trpia nádchou, kašľom, bolesťami hlavy a krku, majú vysoké horúčky. Častou komplikáciou, ktorá ochorenie sprevádza, je zápal pľúc. Choroba je vysoko nákazlivá do troch až siedmich dní od chvíle, keď sa objavili prvé príznaky.

Možno sa proti prasacej chrípke zaočkovať?
Očkovanie proti tejto chorobe zatiaľ neexistuje. Zaberajú na ňu nové antivirotiká - lieky Tamiflu (nasadený aj proti vtáčej chrípke) a Relenza, ktoré zmierňujú jej príznaky. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) budú prvé dávky účinného očkovania proti vírusu A(H1N1) k dispozícii zrejme do pol roka. Najvhodnejšou prevenciou je podľa hygienikov dôkladná osobná hygiena, časté umývanie si rúk a nosenie rúšok.

Kde sa ochorenie objavilo po prvý raz?
Prvé smrteľné prípady prasacej chrípky boli zaznamená tento rok v apríli v Mexiku. Prvou oficiálnou obeťou chrípky A(H1N1) sa 12. apríla stala sociálna pracovníčka Adela María Gutiérrezová (39). WHO evidovalo v stredu ráno vyše 13.000 prípadov ochorenia novou chrípkou v takmer piatich desiatkach krajín sveta (bez Slovenska). Počet mŕtvych stúpol na necelú stovku, pričom najviac obetí je v Mexiku, desať ľudí zomrelo v USA a po jednej obeti v Kanade a Kostarike. Prvý výskyt chrípky v Európe ohlásilo 27. apríla Španielsko, ktoré je tiež najpostihnutejšou európskou krajinou (138 nakazených). Nákaza sa rozšírila tiež do Južnej Ameriky, Ázie a Austrálie.

Ako sa svet usiluje predísť ďalšiemu šíreniu nákazy?
WHO zvýšila varovanie pre pandémiu prasacej chrípky na predposledný piaty stupeň (označuje všeobecne rozšírený prenos infekcie medzi ľuďmi). Európska komisia odporučila občanom EÚ, aby radšej necestovali do oblastí s výskytom nákazy; niektoré cestovné kancelárie zastavili cesty do Mexika. Mnohé krajiny zaviedli na letiskách kontroly, v rámci ktorých sa cestujúcim merala teplota. Niektoré štáty prijali obmedzenia či zákaz dovozu bravčového mäsa z krajín s výskytom ochorenia. V Mexiku či USA boli prechodne zavreté školy, štátne úrady či reštaurácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu