Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Ženy sú menej spokojné so svojou váhou ako muži

BRATISLAVA - Slovenské ženy sú menej spokojné so svojou váhou ako muži. Takmer polovica Sloveniek túži zoštíhlieť, zatiaľ čo medzi mužmi by sa kilogramov chcela zbavovať len necelá štvrtina.

Ukázal to prieskum Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied. Obe pohlavia majú rovnaký názor na to, ako by ideálna postava mala vyzerať. Muž má byť objemnejší, dáma by si mala držať štíhlu líniu.

Slovenské ženy však nie sú podľa sociológa Miloslava Bahnu v názore na svoju váhu vo svete osamotené, keďže podobné výsledky zaznamenali ankety aj v ďalších krajinách. "Čo je skôr výnimkou, je veľmi nízky podiel slovenských mužov, ktorí deklarujú, že by radi schudli," poznamenal.

Prieskum ukázal, že 46,8 percenta žien by chcelo schudnúť, naopak, 47,2 percenta mužov by si rado udržalo svoju váhu. Zhodiť kilá chcelo 23,6 percenta pánov a udržať si svoju váhu 40,2 percenta žien. Približne každý ôsmy muž by rád pribral.

Sociológ povedal, že s pribúdajúcim vekom mužov narastá ich preferencia korpulentnejších ženských postáv, s vyšším vzdelaním zas rastie obľuba štíhlej ženskej postavy.

Z ankety tiež vyplynulo, že čím staršie sú ženy, tým sa im viac páčia oblejší muži. Takýchto mužov viac uprednostňujú tiež ženy, ktoré uviedli, že sa o svoju váhu nestarajú, ako aj ako dámy s vyššou hmotnosťou. Silnejšie postavy preferovali obyvateľky Nitrianskeho kraja, podľa Bahnu môže mať na to vplyv poľnohospodárska tradícia kraja, ako aj tradícia "výdatného stravovania".

Opýtaní odpovedali na otázky o ideálnej postave na škále veľmi korpulentná, korpulentná, štíhla a veľmi štíhla. Prieskum vykonala agentúra Focus vlani v októbri na vzorke 1138 respondentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu